După Potlogi, o nouă creșă nZEB a primit finanțare în Dâmbovița. Unde va fi construită aceasta

Publicitate

Încă o creșă modernă, prietenoasă cu mediul, va fi construită în județul Dâmbovița, la Târgoviște!

După ce Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a 30 de creșe nZEB (near-Zero Energy Building), printre care și una în comuna Potlogi din Dâmbovița, a fost aprobată finanțarea pentru încă 33 de creșe moderne și eficiente din punct de vedere energetic, incluse în Programul național de construire de creșe, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Acestea vor fi construite în: Medgidia, Valea Călugărească și Ghiroda – câte o creșă mare (pentru câte 100-110 copii), în localitățile Oșorhei, Făgăraș, Turda, Bolintin-Vale, Sovata, Bucov și Măureni – o creșă medie (fiecare cu o capacitate de 70 de copii).

Totodată, câte o creșă mică (pentru câte 40 de antepreșcolari) va fi finanțată în Pâncota, Nojorid, Oțelu Roșu, Târgoviște, Liești, Bălești, Baia Sprie, sectorul 3 al municipiului București, Bălăușeri, Solovăstru, Târgu-Mureș, Ardud, Șimleu Silvaniei, Hilișeu-Horia, Ogrezeni, Sântămăria-Orlea, Gârcina, Râfov, Nușfalău, Baia, Dolhasca, Liteni și Moara.

În 2021, Ministerul Dezvoltării a demarat un amplu program pentru construirea de creșe, prin care vor crește semnificativ locurile din creșele de stat. Creșele vor fi construite după un proiect tip, elaborat de minister, care vine în ajutorul autorităților publice locale și care va diminua timpul necesar construcției.

Creșele vor fi construite conform unui proiect tip, elaborat de Ministerul Dezvoltării, care vine în ajutorul autorităților publice locale, și va diminua semnificativ timpul necesar construcției.

Clădirile vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber.

Creșele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic.

Până în prezent, din fonduri guvernamentale și europene (prin PNRR), Ministerul Dezvoltării finanțează în proporție de 100% un total de 184 de creșe.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!