Doi târgovișteni încearcă să cucerească Kilimanjaro, cel mai înalt munte din din Africa

Publicitate

Doi târgovișteni și-au propus în aceste zile să cucerească masivul Kilimanjaro, cel mai înalt munte din Africa, cu o înălțime, de 5.895 de metri. Începând de astăzi și până în data de 9 martie, Gabriel Boriga (city manager –oraș Târgoviște) și Aurelian Cotinescu (președinte PNL Târgoviște) și-au propus să-și încerce limitele într-o expediție la care visau de mult.

“În măsura timpului, a stării fiice, dar și a accesului la internet o să încerc să vă țin la curent cu mersul expediției precum și cu cele mai interesante etape ale acesteia”, a transmis Gabriel Boriga pe Facebook.

În 1998, primii dâmbovițeni au reușit să cucerească “Acoperișul Africii”, vârful Uhuru Peak (Kilimanjaro). Atunci, Geo Badea și regretatul Dragoș Chițulescu duceau însemnele Târgoviștei, Dâmboviței și ale Asociației de Turism Chindia pe cele mai înalte culmi ale Africii.

În anul 1994, David Neacșu a devenit primul român care a urcat pe Kilimanjaro.

Kilimanjaro este cel cel mai înalt munte de sine stătător din lume. Masivul muntos este de origine vulcanică, mai exact este un stratovulcan. Date furnizate de specialiști în 2003 atestă că magma se găsește doar la circa 400 de m sub fundul solidificat al craterului din vârf. Kilimanjaro se află în Parcul Național Kilimanjaro din Tanzania. Există șase căi oficiale montane pentru a urca muntele Kilimanjaro, și anume: Marangu, Rongai, Lemosho, Shira, Umbwe si Machame. Deși urcarea nu este un punct de vedere tehnic la fel de provocatoare ca aceea pe culmile înalte ale munților Himalaya sau Anzi, altitudinea ridicată, temperatura scăzută și ocazionalele vânturi puternice fac din aceasta o călătorie dificilă și periculoasă.

Există mai multe ipoteze care explică de unde se trage denumirea de Kilimanjaro. Una dintre acestea susține că triburile care s-au stabilit primele pe aceste locuri nu ar fi avut un singur cuvânt prin care să desemneze întregul complex vulcanic, ci două, care denumeau doar vârfurile principale: Kipoo și Kimawenzi. La poalele masivului se cultivă banane, cafea și bumbac.

Multe triburi atribuie muntelui Kilimanjaro o semnificație divină. Pentru Maasai de exemplu, aceasta este „Muntele Luminii”. Masivul a devenit celebru datorită nuvelei lui Ernest Hemingway, „Zăpezile de pe Kilimanjaro”.

Autoritatea Parcurilor Naționale Tanzania a mandatat durate minime de urcare pentru fiecare rută. Aceste reglementări interzic urcarea în mai puțin de cinci zile pe ruta Marangu, în mai puțin de șase zile, pentru fiecare 5 rute.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!