Doar absolvenții de liceu cu diplomă de Bacalaureat să se poată înscrie la școli postliceale sanitare. Proiect de lege

Publicitate
La școlile postliceale sanitare ar urma să se poată înscrie doar absolvenții de liceu care dețin diplomă de Bacalaureat, spre deosebire de alte forme de învățământ postliceal, unde această diplomă nu este necesară, potrivit unui proiect de lege inițiat de un grup de parlamentari USR. O prevedere similară a existat și în Legea învățământului din 1995.

Astfel, Art. 44, alineatul 9 din Legea Educației Naționale 1/2011 se modifică, cuprinzând următoarele prevederi:

“Au dreptul să se înscrie în învățământul postliceal, în condițiile alin (8), absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. Prin excepție, au dreptul să se înscrie la școlile sanitare postliceale doar absolvenții de liceu care dețin diploma de Bacalaureat”, menționează actul legislativ, potrivit dcnews.ro.

În expunerea motivelor se arată faptul că este importantă calitatea resursei umane care face parte din sistemul de Sănătate, astfel încât acesta trebuie să fie bine pregătit și să aibă cunoștințe solide:

“Asigurarea calității resursei umane din Sănătate este un imperativ pentru România. Personalul medical bine pregătit, cu aptitudini individuale, cunoștințe solide și abilități interpersonale este premisa esențială a unui act medical de calitate (…)Asistentul medical este placa turnantă a echipei medicale care îngrijește pacientul.

(…) Este un domeniu care necesită bune abilități cognitive, capacitatea de a învăța și de a deprinde competențe rapid și constant. La ora actuală nu este necesar bacalaureatul pentru ca un absolvent de liceu să se înscrie și să urmeze cursurile școlii postliceale sanitare. Considerăm că promovarea examenului de Bacalaureat este un filtru esențial pentru selecția calității resursei medicale din domeniul sanitar”, se menționează în argumentarea înaintării proiectului, potrivit dcnews.ro.

Această obligativitate, a deținerii diplomei de Bacalaureat pentru înscrierea la școala postliceală sanitară exista și în Legea învățământului din 1995. Urmează să se stabilească dacă această lege va fi adoptată sau va rămâne la stadiul de proiect.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!