“DNA-ul Pădurilor”a trecut de Camera Deputaților! Instituția se va ocupa de combaterea infracțiunilor de mediu

Publicitate

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege inițiat de USR privind înființarea “DNA-ului” Pădurilor”, o instituție pe modelul DIICOT și DNA, care să activeze la nivel național și să combată infracțiunile împotriva mediului înconjurător.

“În România nerespectarea legislației mediului reprezintă o gravă problemă. Tăierile ilegale de păduri, încălcarea flagrantă a legislației care protejează spațiile verzi din zonele urbane, poluările masive și nerespectarea legislației privind gestionarea deșeurilor, poluarea aerului solului și subsolului, toate acestea au proliferat în ultima perioadă.

Organele judiciare, în actuala organizare, nu au putut face față multelor și gravelor infracțiuni comise împotriva mediului. De aceea este absolut necesară înființarea unei structuri specializate de parchet care să aibă în competență investigarea infracțiunilor de mediu și care să prezinte periodic rapoarte cu privire la activitatea sa.

Specializarea magistraților și a polițiștilor pe aceasta zonă de competență este obligatorie, iar orice întârziere în luarea acestor măsuri compromit șansele generațiilor viitoare la un mediu sănătos.

Raportul de adoptare votat astăzi în comisia juridică ne dă speranța că în curând vom avea în România o direcție eficientă, un „DNA al pădurilor” care să bage spaima în infractori, să ne salveze pădurile și să ne apere de cei care ne otrăvesc apele, solul și ne poluează aerul pe care îl respirăm.”, transmite deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică, de disciplină și imunități, co-inițiator al proiectului de lege.

În favoarea proiectului de lege au votat PSD și USR, iar PNL și minoritățile naționale s-au abținut de la vot.

Gabriel Boriga, city mangerul Târgoviștei: Problematica mediului este un reală și serioasă

O reacție extrem de interesantă pe problematica mediului a avut marți și Gabriel Boriga, city managerului municipiului Târgoviște, pe pagina sa Facebook.

“Problematica mediului este una reală, serioasă și  de care depinde viitorul nu numai al nostrum, dar mai ales al generațiilor următoare și, de ce nu, al planetei.

În ultimii ani observ că există o dezbatere reală pe acest subiect, cu pași importanți realizați pentru conservarea mediului înconjurător, în special în ceea ce privește defrișările haotice și, parcă, fără sfârșit.

De la bun început vreau să recunosc faptul că, deși sunt un susținător convins al tuturor proiectelor ce ajută, fie și puțin, la protejarea și conservarea mediului înconjurător în toate formele sale, nu mă pot erija într-un cunoscător al segmentului, mai ales al legislației și de aceea vreau să inițiez o dezbatere pe acest subiect.

Fără a da nume de persoane și partide, pentru a nu crea nicio idee preconcepută în răspunsurile și părerile voastre, vă prezint o situație recentă, venită din Parlamentul României, urmând ca în măsura în care cunoașteți subiectul sau vă puteți exprima o părere pertinentă să o faceți liber, evident într-o manieră decentă și elegantă.

Așadar, faptele:

1.Un senator propune un articol care „prevede că se interzice scoaterea din ţară a produselor din masă lemnoasă, constând în: buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc, în scop comercial, până în 31 decembrie 2030. Nu vor intra sub incidenţa restricţiilor bunurile prelucrate pe teritoriul României la care materia lemnoasă provine din import sau comerţ intracomunitar. Încălcarea acestor interdicţii se constituie infracţiune de contrabandă şi se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. De asemenea, se pedepseşte şi tentativa, iar bunurile se confiscă”.

2.Un grup de patru alți senatori, de la un alte două partide politice parlamentare, propun un amendament prin care „scoaterea din țară” să fie înlocuită cu „exportul în spațiul extracomunitar”, deoarece în interiorul Eniunii Europene nu putem vorbi despre termenul de „export”. Cu alte cuvinte, dacă lemnul brut sau prelucrat primar (cherestea) pleacă din România către oricare țară din UE, este în regulă.

Vreau să aflu care sunt părerile voastre, cât mai pe subiect, în legătură cu această „dispută”, a spus Gabriel Boriga, pe pagina personală de Facebook.

USR a spus că înființarea unei astfel de instituții ar fi un pas uriaș pentru România și stoparea tăierilor ilegale de păduri din țara noastră. Mai mult de atât, Consiliul Uniunii Europene a recomandat României înființarea unei astfel de instituții.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!