Din ce în ce mai puțin porci sacrificați de români! Importurile, în schimb, cresc de la un an la altul

3
Publicitate

Potrivit datelor de la Comisia Națională de Clasificare a Carcaselor, în ultimii șase ani numărul porcilor sacrificați a scăzut cu 1 milion și asta înseamnă importuri mai mari cu 1 milion. Numărul scade de la un an la altul, datele publicate fiind unele tragice:

“Dacă aveam 4,2 milioane de capete de porci în 2016, anul trecut efectivul a coborât la 3,2 milioane. Astfel, ne așteptăm ca cifra importurilor să crească semnificativ, având în vedere că 2021 a fost și anul cel mai dezastruos pentru fermele comerciale, când foarte multe au ucis porcii din cauza pestei porcine africane”, a spus Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, potrivit ziarulunirea.ro.

În timp ce numărul de porci sacrificați scade, importurile cresc semnificativ, arată aceleași date. În 2020, importurile de carne au ajuns la 911 mil. euro, peste 65% fiind carnea de porc. Mai exact, România a importat 280.000 de tone de carne de porc, pentru care a plătit aproape 600 mil. euro.

Situația s-a complicat în 2021 când foarte multe ferme au fost afectate de pesta porcină africană, iar animalele au fost afectate. Boala s-a extins foarte repede, de la fermă la fermă. Totodată, și prețurile la carnea de porc s-au scumpit foarte mult în ultimul timp și asta din cauza importurilor masive.

“Din păcate, în ultimele opt luni situația prețurilor s-a schimbat radical și din vara anului trecut prețul furajelor a crescut cu 30%, iar în structura costului de producție al cărnii de porc, 70% reprezintă costul cu furajele. Această creștere a dus la o presiune înaltă pe întregul lanț de producție în fermă. Dacă adăugăm ce s-a întâmplat cu prețul utilităților, care în unele cazuri a crescut cu 500-600%, imaginea sectorului este sumbră, pentru că ne apropiem de a noua lună în care costul de producție depășește cu 30% prețul de vânzare și nu s-a schimbat nimic într-un an”, a explicat Ladoși, ziarulunirea.ro potrivit.

Președintele Asociației de Carne de Porc crede că subiectul prețurilor trebuie discutat din două perspective: perspectiva consumatorului final, cel care-și cumpără carnea de porc și cea a producătorului, care vinde cu același preț din 2016 porcul către abatoare, sursa scrie citată.

“Noi nu putem influența prețul la raft și este cel pe care îl dictează cererea și oferta, dar probabil va crește. Problema pe care și-o pun și cei din retail este: care este limita suportabilități unor asemenea prețuri?”, a declarat acesta.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!