Din 24 ianuarie, expoziție inedită la Muzeul de Istorie Târgoviște. „Ofițer de legendă: TOMA TUDORAN”

Publicitate

Din 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, la Muzeul de Istorie din Târgoviște va putea fi vizionată expoziția intitulată „Ofițer de legendă: TOMA TUDORAN”.

Expoziția urmărește parcursul militar al ofițerului Toma Tudoran, născut în Moldova, la Iași, în zorii secolului al XX-lea, absolvent și, ulterior, ofițer instructor al Școlii Militare de Cavalerie „Ferdinand I” de la Târgoviște.

Devenit târgoviștean prin căsătorie, Toma Tudoran a fost unul dintre componenții Echipei Hipice a României (1934-1940), specialist în cursele de obstacole, unul dintre cei mai buni călăreți din perioada 1930-1949.

Expoziția omagiază astfel memoria și parcursul competitiv al ofițerului Tudoran, câștigător a zeci de premii, iar vizitatorii pot regăsi în vitrinele muzeului cupe, plachete și medalii de la cele mai importante competiții hipice internaționale ale vremii (Roma, Torino, Florența, Achen, Düsserldorf, Berlin, Varșovia, Viena etc.), inclusiv mărturii ale participării sale la Olimpiada de la Berlin (1936). Pantelimon Halipa, președintele Sfatului Țării care a votat unirea Basarabiei cu România în 1918, este cel care, în calitate de Ministru al Basarabiei, îi înmânează Cupa Chișinăului locotenentului Toma Tudoran, trofeu pe care îl veți putea vedea în cadrul expoziției.

De asemenea, sunt expuse fotografii din competiții, dar și o raritate – ținuta pe care o purta în afara serviciului. Vizitatorii și-l vor putea imagina pe ofițerul Tudoran străbătând străzile orașului Târgoviște îmbrăcat cu uniformă albă și nasturi aurii, cu zâmbetul larg și inima plină.

Colecția deținută de muzeu a fost achiziționată în anul 1980 de la Radu Tudoran, fiul colonelului, după ce anterior fusese expusă în casa familiei (Casa Dumitru Bucureșteanu, pe Calea Domnească nr. 300).

Expoziția este realizată de Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, în amintirea noilor orizonturi care s-au deschis pe toate planurile, odată cu momentul 24 ianuarie 1859. România plămădită atunci s-a văzut crescând și întregindu-se în matca firească după Primul Război Mondial.

Expoziția va rămâne deschisă până pe data de 31 martie 2022, iar vizitarea se va face respectând toate normele de siguranță în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!