Din 20 decembrie, formularul digital de intrare în țară, obligatoriu și în România. Ce trebuie să știe toți cei care sosesc în țară, pe orice cale

Publicitate

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de ordonanță de urgență pentru implementarea formularului de intrare în România pentru pasageri.

Astfel, începând cu 20 decembrie, persoanele care vin în țara noastră trebuie să completeze formularul digital de intrare în țară, document utilizat deja la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană.

”Noua tulpină SARS-C-V-2 și situația epidemiologică din țară impun măsuri de protecție cât mai eficiente în România, mai ales acum, când se apropie sărbătorile de iarnă. Formularul este necesar pentru protejarea sănătății noastre și a celor din jurul nostru”, a declarat astăzi premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit oficialului, prin intermediul formularului digital se pot eficientiza anchetele epidemiologice și măsurile de protecție a populației: ”Direcțiile de Sănătate Publică vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean infectat cu SARS-CoV-2. De asemenea, formularul digital de intrare în România este dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale și trebuie completat de toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloacele de transport pentru persoane, rutiere sau navale”, a mai declarat prim-ministrul.

Documentul poate fi completat electronic accesând site-ul plf.gov.ro, urmând a fi completat și prezentat la intrarea în țară personalului autorizat din punctele de trecere a frontierei.

Datele completate în formular sunt accesate doar de angajații autorizați ai Direcțiilor de Sănătate Publică și pot fi folosite strict în scopul desfășurării anchetelor epidemiologice.

După ședința de guvern, a adus lămuriri și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: ”Este vorba despre adoptarea unui act normativ privind limitarea transmiterii noii tulpini emergente Omicron.

România s-a aliniat deciziei Comisiei Europene în ceea ce privește instituirea unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor ca parte a procedurilor de notificare a alertelor în cadrul sistemului de avertizare și răspuns instituit în legătură cu amenințările transfrontaliere.

Nu este un document care împiedică circulația, dimpotrivă, este un document ce ne ajută să localizăm rapid contacții unei persoane infectate și Direcțiile de Sănătate Publică să poată efectua rapid anchetele epidemiologice și să ia măsurile care se impun.

Nu este decât o procedură de identificare rapidă a contacților persoanelor infectate”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri dimineața.

Călătorii trebuie să completeze acest certificat cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea în România. Dacă nu reușesc să facă acest lucru, pot merge la domiciliu și pot să îl completeze într-un interval de 24 de ore, sub sancțiunea unei amenzi, dacă nu respectă acest interval”, a mai explicat oficialul de la Sănătate.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!