Dezastru în industria turismului din România. Anul 2020, caracterizat de principiul ”Scapă cine poate”

Dezastru în industria turistică din România – avertizează preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca, într-un interviu acordat Agerpres.

Coronacriza, principala carcateristică a anului 2020, a venit după ea cu restricții și măsuri sanitare fără precedent, îndreptând spre colaps industria turismului, ghidată anul acesta după principiul ”scapă cine poate”.

Potrivit lui Dumitru Luca, ”destinaţiile interne spre care se mai îndreaptă acum românii sunt cele în general căutate în sezonul rece: staţiunile montane şi pensiunile din zonele rurale; hotelurile de oraş sunt într-o mare suferinţă pentru că nu mai există evenimente, citybreak-uri, iar călătoriile de business au fost drastic limitate. De asemenea, suferă mult hotelurile din staţiunile balneare din cauza restricţionării centrelor de spa & welness.

Suntem însă oricum departe de potenţial şi de nivelul anilor trecuţi, este greu de crezut că la gradele de ocupare actuale structurile de cazare îşi acoperă costurile de operare. Există, după părerea mea, două motive pentru care acestea au ales să funcţioneze în aceste condiţii: riscul de a ‘ieşi complet din piaţă’ şi evitarea unor pierderi mai mari în caz de închidere – mai ales de pierdere a resursei umane”.

Fără să uite planul extern, președintele ANAT arată că nici dincolo de granite “lucrurile nu stau prea grozav”, în condiţiile în care Bulgaria, una dintre cele mai populare destinaţii, indiferent de sezon, se confruntă cu creşterea numărului de cazuri pozitive, iar autorităţile române au introdus obligativitatea carantinării turiştilor care se întorc din această ţară.

După ce a gestionat foarte bine sezonul de vară și a venit cu un set de măsuri pentru pregătirea celui de iarnă, pe fondul creşterii numărului de cazuri pozitive din Bulgaria, din ultimele două săptămâni, ”autorităţile noastre au luat decizia de a-i introduce în carantină pe cei care s-ar întoarce de acolo. Sperăm să se schimbe lucrurile curând, pentru a nu compromite sărbătorile. Turcia e, probabil, singura destinaţie accesibilă. Pentru cei cu bugete mai generoase există pe piaţă oferte exotice tentante, cu sau fără obligaţia testării: Egipt, Dubai, Zanzibar, unele insule caraibiene”, a mai spus Dumitru Luca.

Pe de altă parte, turiştii români şi-au schimbat obiceiurile de rezervare, fiind evidentă o teamă sporită, nu neapărat de a călători, ci de a mai face rezervări şi planuri cu anticipaţie. El spune că în prezent predomină rezervările “last minute”, iar pentru cele cu oarecare anticipaţie avansurile sunt tot mai mici.

Pe de altă parte, în ceea ce privește lunile următoare, Dumitru Luca susţine că agenţiile de turism se vor descurca foarte greu, fiind o perioadă plină de incertitudini, deocamdată fără niciun sprijin financiar concret din partea autorităţilor şi “realmente greu de anticipat”.

În special pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, președintele ANAT a declarat pentru Agerpres: “Sperăm din toată inima să nu fim nevoiţi să facem aceste sărbători în grupuri de câte patru şi la ora 23:00 să se dea stingerea. Pentru asta e nevoie ca noi toţi să arătăm că suntem responsabili şi că putem respecta reguli de bun simţ, iar autorităţile să vină cu un set de măsuri rezonabile, adaptate acelor zile. Nu trebuie să omorâm nici operatorii, nu trebuie nici să luăm toate bucuriile oamenilor. Trebuie doar găsit un echilibru”, a răspuns preşedintele ANAT.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!