Dezastru estimat în industria HoReCa! Pierderi de 3 miliarde de euro și o sută de mii de persoane concediate

Publicitate

Dezastru estimat în industria HoReCa!

Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, a declarat astăzi pentru Agerpres, că aproximativ  o sută de mii de angajați din acest sector vor fi concediați până la sfârșitul acestui an, iar pierderile estimate se  ridică la 3 miliarde de euro!

În contextul pandemiei de COVID-19 și al hotărârii de marţi a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă privind reînchiderea restaurantelor şi cafenelelor, se va intra în șomaj masiv.

”După această decizie de a închide restaurantele fără comunicare şi fără argumente prezentate logic, din nou vom fi nevoiţi să trimitem în şomaj oameni care cu foarte mare greutate am reuşit să-i ţinem în această perioadă dificilă. Până acum vorbeam despre faptul că 40% dintre angajaţii HoReCa vor fi concediaţi până la finalul anului, iar acum, cu această decizie, se mai adaugă 10 procente. Din 230.000 de oameni angajaţi în hotelurile şi restaurantele din România la începutul anului, am estimat până acum că circa 80.000 vor fi concediaţi până la finalul anului, dar acum cred că ajungem la 90-100.000. Ceea ce este foarte mult”, a subliniat Ile.

Potrivit lui IIe, sectorul a supravieţuit până acum datorită deciziilor luate de Guvern privind asigurarea şomajului tehnic şi compensarea a 41,5% din salariu după reîntoarcerea la muncă a oamenilor.

Însă, se preconizează o pierdere de 60% din cifra de afaceri. Cum anul trecut aceasta a fost de 5 miliarde euro, 60% înseamnă mai mult de jumătate pierderi.

Potrivit Agepres, contribuţia directă la PIB a sectorului HoReCa este de 2,79%, iar cea totală este de 5,4%.

Responsabilii din sector vor solicita Guvernului un plan de măsuri de compensare. Prima întâlnire este planificată pentru vineri, la Ministerul Muncii, iar săptămâna viitoare este posibilă o discuţie cu premierul Ludovic Orban.

”Măsurile cerute de industria HoReCa vizează trei paliere: măsuri compensatorii pentru angajaţi, infuzie de cash în industria noastră, prin suplimentarea granturilor şi a sumelor alocate sectorului, reducerea de taxe şi impozite, precum cele pe clădiri şi terenuri, după modelul din Marea Britanie, unde s-a luat decizia ca un an sectorul să fie scutit de plata taxelor”, a mai transmis preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunţat marţi că în cadrul şedinţei Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis că s-a decis reînchiderea restaurantelor şi a cafenelelor, dar și a sălilor de spectacole și teatru, ca urmare a răspândirii Covid-19

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!