Despăgubiri pentru crescătorii de porci afectați de pesta porcină

Publicitate

Ştefan Khalil
Pesta porcină a început să facă ravagii și în țara noastră. Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor a vorbit ieri despre despăgubirile minime pentru crescătorii de porci afectați de epidemia de pestă porcină africană și că va fi luată în calcul greutatea animalelor sacrificate de minim 100 de kilograme.

Potrivit declarațiilor ministrului Agriculturii, Teodorovici, va fi elaborat un proiect cu act normativ unde va fi stabilit mecanismul privind aceste despăgubiri, iar săptămâna viitoare Guvernul va dezbate această problemă.
“Oamenii trebuie să fie despăgubiţi, dar şi sprijiniţi, când această problemă trece, să îşi repopuleze efectivele de suine. S-a discutat despre o despăgubire de la un nivel minim de greutate de fiecare animal sacrificat. Ministerul Agriculturii face o propunere de act normativ cu care să intrăm săptămâna viitoare în Guvern pentru a stabili acest nou mecanism.

Ca exemplu, tot ce este sub 100 kilograme, să spunem, să primească plata de despăgubire la 100 de kilograme. Asta va fi probabil propunerea pe masa Guvernului. Ce va fi peste se plăteşte la cât e peste, dar nu mai puţin de 100 kilograme. (..) Prima de repopulare se va stabili în momentul în care lucrurile se stăpânesc. Se va sprijini populaţia pentru repopularea în zonele în care animalele au fost sacrificate”, a explicat Teodorovici, potrivit sursei Observator.
Acesta a fost întrebat care vor fi concret sumele pentru despăgubire, ministrul a răspuns că acestea vor fi în propunerea de act normativ pe care ministrul Agriculturii îl va trimite către MFP.

Mai mult de 140.000 de porci au fost omorâți

În România s-au înregistrat 800 de focare de pestă porcină, în 11 județe. Mai mult de 140.000 de porci au fost sacrificați.

Un comunicat al ANSVA arată că pesta porcină africană evoluează în 3 județe. Satu-Mare, Sặlaj și Bihor. Până acum, virisul a fost confirmat în 13 localități. 1.281 de porci domestici au fost uciși, iar 15 porci au fost afectați.

În 152 de localități, din zona de S-E a României, boala a fost confirmată în județele: Buzău, Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov.

În gospodăriile populației au fost uciși 48.779 de porci domestici, iar în 11 exploatații comerciale de mare capacitate, într-o exploatație comercială de tip A și în abatorul aparṭinȃnd unei ferme, au fost omorâți 73.351 de porci.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!