Deputatul USR PLUS Daniel Blaga, mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor

Publicitate

La 2 august este marcată Ziua europeană de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor, pentru omagierea celor 500 000 de romi, care au fost uciși în Europa de regimul nazist.

Consiliul Europei desfășoară, de câțiva ani, ceremonii cu prilejul acestei importante zile de esplanada Palatului Drepturilor Omului la Strasbourg. Cu privire la ziua de 2 august, un mesaj a transmis, astăzi, și deputatul USR PLUS Daniel Blaga, pe pagina sa de Facebook.

“Într-o perioadă în care, pe fondul situației complicate în care ne aflăm cu toții, discursul extremist devine tot mai puternic în spațiul public, e esențial să ne amintim că ne leagă, comunitate de comunitate, mult mai multe lucruri decât cele care ne diferențiază.

E de asemenea extrem de important să nu negăm trecutul și să îl amintim de fiecare dată când avem posibilitatea, atât pentru a cinsti memoria victimelor nevinovate dar și pentru a putea să ne asigurăm că nu vom cădea pradă marilor erori ale trecutului, repetându-le cu aceleași consecințe dezastruoase.

Astăzi comemorăm Holocaustul împotriva romilor. Un genocid comandat de către un regim criminal care a curmat în Europa viețile a peste 500.000 de rromi și sinti. Iar acestea sunt doar datele oficiale, căci dimensiunea reală a dezastrului nu este nici astăzi cu adevărat cunoscută și probabil că nici nu va fi.

În România, în iunie 1942, regimul Antonescu, aliat naziștilor, a ordonat deportarea în Transnistria a circa 25.000 de rromi, mai mult de jumătate dintre aceștia pierind fie în lagăre fie pe drum, de boli și foamete, în condiții pur și simplu inimaginabile.

Extremismul a însemnat, indiferent de perioada istorică, tragedie. E de datoria noastră să facem tot posibilul pentru a nu-i cădea pradă din nou. Putem face asta. Ține doar de noi”, a scris Daniel Blaga pe pagina sa de Facebook.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!