Declarații controversate ale premierului legate de scandalul celor 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19. ”Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti”

Publicitate

Declarații controversate și aspru criticate în spațiul public legate de cele 120 milioane de  doze de vaccin anti-COVID-19 despre care premierul spune că nu sunt cumpărate, ci doar ”comandate”, iar dacă acest lucru încălzește pe cineva dozele pot fi și ”vândute sau donate”.

Florin Cîţu a spus că țara noastră doar a comandat 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, în baza unei strategii asumate la nivelul Uniuni Europene care ar permite, în funcţie de situaţie, şi revânzarea sau donarea lor.

”Nu le-am cumpărat. Sunt comandă. (…) Strategia de a cumpăra vaccin este o asumată la nivelul întregii Uniunii Europene. Toată lumea are aceeaşi strategie (…), toate ţările merg pe aceeaşi direcţie. Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană, luând în calculul şi acest sistem de revânzare al vaccinului sau donaţii pentru alte ţări (…). Deci, este o strategie în care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede”, a afirmat Cîţu, la Palatul Victoria, întrebat de ce a fost nevoie ca România să cumpere 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID şi cât vor costa ele.

Totodată, premierul a făcut următoarele afirmații: ”Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze şi nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani. Pentru că de la început s-a ştiut clar că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor”.

Fost ministru de Finanțe și actualmente ministru interimar la același minister, premierul a adăugat cu seninătate că preţul total al dozelor va fi cunoscut atunci când România va trebui să le achite: ”Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut, preţul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci, nu există un cost fix la început. În primul rând, se face comanda şi apoi avem şi factura”, a mai spus Florin Cîţu.

Ro.sputnik scrie, sub titlul ”Scandalul celor 120 milioane doze de vaccin”, că ”informația că România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin a fost este un adevărat șoc pentru opinia publică, dar mai ales pentru medici și cei care au urmărit acțiunea de vaccinare. De altfel, se pare că și obiecțiile față de această comandă au stat la baza demiterii ministrului Finanțelor. Alexandru Nazare a declarat că a formulat observații și a «exprimat rezerve în Guvern» față de acest demers”, arată sursa citată.

Pe de altă parte, potrivit presei centrale, medicul și manager de spital Monica Pop a declarat că ”administrarea (unei asemenea cantități) este exclusă. Poate vor să le vândă la suprapreţ”.

Iar scriitorul Ioan Buduca a subliniat într-un editorial în ”Cotidianul”: ”Niciodată în ţara noastră nu s-au făcut afaceri murdare cu bani atât de mulţi din buzunarul contribuabilului”.

Toate astea în condițiile în care, potrivit tuturor calculelor, doar 5 milioane de români și-au exprimat dorința de a se vaccina, iar așa numita ”campanie” de vaccinare abia mai avansează, cu centre închise temporar  sau cu activitatea redusă drastic.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!