Decizie comună a Ministerelor Sănătății și Educației. ”Flexibilizare” la testarea elevilor cu testele de salivă

Publicitate

S-a decis  o ”flexibilizare” la testarea elevilor cu testele de salivă!

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în urma unei discuţii cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, au decis ca testele elevilor să nu mai fie obligatorii doar în zilele de luni şi joi.

Sorin Cîmpeanu a precizat: ”Din momentul în care şcolile primesc aceste teste, având în vedere şi operaţiunea suplimentară de asamblare a lor, operaţiune care se face cu maximă celeritate prin efortul personalului din învăţământ, nu altcineva lucrează la asamblarea acestor teste, din acel moment pot ajunge la elevi. Am discutat cu ministrul Sănătăţii, a existat o flexibilizare cu privire la testare, să nu fie numai luni şi joi, să existe o testare de două ori pe săptămână, cu interval de două zile între teste, lucru cu care Ministerul Sănătăţii a fost de acord şi apreciez acest lucru”.

Potrivit ministrului, cele 70 de milioane de teste pentru elevi şi personalul din învăţământ, aprobate prin hotărârea CNSU, sunt suficiente pentru 11-12 săptămâni.

Vă reamintim că, după prima săptămână de testare, au fost depistate 176 de cazuri, dintre care 45 confirmate prin testare PCR.

”Până acum am avut testare într-o singură săptămână complet, săptămâna trecută, au fost găsite 176 de cazuri pozitive. Din aceste 176 de cazuri, 45 au fost confirmate, 85 au fost infirmate prin teste PCR, iar 46 nu au primit un răspuns, pentru că nu poţi să obligi părinţii să meargă la testare PCR, nu există obligativitate legală, deşi ar trebui să fie acest lucru. 35% este rata de validare. 45 din 130”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a dat asigurări că vor face tot ceea ce este posibil astfel încât şcolile să fie aprovizionate ritmic cu teste COVID.

Totodată, ministrul a explicat, legat de întârzierea testelor de salivă din această săptămână: ”În contracte sunt inclusiv termenele de livrare. Ministrul Educaţiei nu este parte semnatară într-un contract, să poată avea controlul pe termenele de livrare. IGSU este parte în contract. IGSU ne-a asigurat că face toate demersurile posibile pentru aprovizionare ritmică cu teste”.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!