Decanul de vârstă al marinarilor militari români, de fel din Dâmbovița, sărbătorit la 102 ani

Publicitate

Viceamiralul în retragere Mircea Caragea a fost omagiat și felicitat, la începutul acestei săptămâni, de către reprezentanții Marinei Militare Române, la împlinirea frumoasei vârste de 102 ani.

Contraamiralul, de fel dâmbovițean, din comuna Șelaru, este singurul veteran de război în viață al Forțelor Navale Române. Născut pe 18 ianuarie 1919, venerabilul decan de vârstă, care a slujit țara cu onoare și cinste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la bordul navelor militare, a fost, luni, sărbătorit de familie, dar în același timp, felicitat de reprezentanții Marinei Militare Române.

“Cuvintele sunt puține pentru a ne exprima recunoștința față de importantele servicii pe care le-ați adus țării noastre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum și pentru vitejia și spiritul de sacrificiu de care ați dat dovadă în cariera militară avută la bordul navelor militare și în alte structuri ale Marinei Regale Române.

Vă scriu aceste rânduri pentru a vă asigura de întreaga mea admirație pentru puterea exemplului pe care ați transmis-o generațiilor de marinari militari și pentru remarcabila dumneavoastră conduită civică, demnitatea și tăria de caracter cu care ați înfruntat, timp de peste șase decenii, vicisitudinile vieții, cu deosebire cele ulterioare trecerii în rezervă de către regimul comunist, în anul 1947.

Cu prilejul aniversării vârstei de 102 ani, în numele întregului personal al Forțelor Navale Române, vă urez multă sănătate și zile senine în suflet, bucurii alături de cei dragi și liniște sufletească.
LA MULȚI ANI!”, se arată în mesajul de felicitare adresat de șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Mihai Panait.

Un mesaj de felicitare pentru împlinirea frumoasei vârste, decanul de vârstă al marinarilor militari a primit și din partea Ministerului Apărării Naționale.

“Cu prilejul aniversării vârstei de 102 ani, vă urăm multă sănătate și zile senine, bucurii alături de cei dragi și liniște sufletească. La mulți ani, domnule contraamiral Mircea Caragea!”

Mircea Caragea a urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” din Craiova (1930-1938), iar pentru că iubea marea, în anul 1938, s-a hotărât să urmeze cursurile Școlii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Pentru marinarul veteran Mircea Caragea, cea mai frumoasă amintire este faptul că a participat la primul marș de instrucție al navei-școală „Mircea”, desfășurat în anul 1939, navă despre care îi place să spună că „este cu doar 20 de ani mai bătrân decât velierul” și că „dragostea pentru nava-școală „Mircea” este perenă și necondiționată la orice vârstă, pentru oricine a avut privilegiul să se afle la bordul său”.

După absolvirea școlii navale, în anul 1940, prima funcție pe care a îndeplinit-o tânărul ofițer Caragea a fost la bordul canonierei „Eugen Stihi”, apoi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la numeroase acțiuni de luptă, fiind ambarcat, succesiv, la bateria de coastă „Vulturul” și la bordul distrugătoarelor „Mărăști” și „Regina Maria”.

În perioada 1941-1944, actualul decan de vârstă al amiralilor României a participat la numeroase misiuni de respingere a atacurilor aeriene inamice, în zona Constanței, la misiuni de aprovizionare cu munitie, echipament și alimente a trupelor române care luptau împotriva sovieticilor pe frontul de est, precum și la Operațiunea 60.000, cea mai mare acțiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante și a civililor români din Peninsula Crimeea (aprilie – mai 1944).

Pentru faptele sale deosebite de vitejie din timpul participării la misiunile din cel de-Al Doilea Război Mondial, Mircea Caragea a fost decorat în anul 1944, cu „Steaua României” și cu Ordinul „Coroana României”.

La numai 25 de ani, locotenentul Mircea Caragea a fost numit comandant militar al Portului Hârșova (1944-1945). Ulterior, a lucrat în Sectorul Fluvial Giurgiu (1945), a îndeplinit funcția de comandant de escadrilă la vedetele fluviale din Galați (1945-1947), după care a fost profesor de Artilerie la Școala Navală din Turnu Măgurele (1947).

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!