De la jumătatea lunii aprilie, vaccinul anti-COVID-19 Johnson & Johnson va ajunge și la români. Se administrează într-o singură doză

În luna aprilie ar urma să ajungă și în România vaccinul Johnson & Johnson împotriva Covid-19.

Vicepreşedintele Comitetului caţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID (CNCAV), Andrei Baciu, a declarat recent că primele doze de ser produs de Johnson & Johnson vor sosi în România cel mai probabil în luna aprilie, urmând să fie livrate în jur de 100.000.

Vaccinul este dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson și se administrează într-o singură doză.

Potrivit Ministerului Sănătății, datele preliminare din studiul clinic de fază 1 au sugerat că o singură doză poate fi suficientă pentru a produce un răspuns imun, iar rezultatele studiului clinic de fază 3, care a stat la baza aprobării sale, au confirmat acest lucru. Vaccinul a redus semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate, astfel: din 19.630 de persoane vaccinate, 116 au dezvoltat simptome de COVID-19, din 19.691 de persoane nevaccinate, 348 au dezvoltat simptome de COVID-19. ”Acest lucru înseamnă eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice”, spun reprezentanții MS.

În ceea ce privește prevenirea cazurilor de COVID-19 care necesită internare, vaccinul conferă protecție sporită, astfel că, potrivit aceleiași surse, la 28 de zile post vaccinare, rata de spitalizare în rândul persoanelor vaccinate a fost 0% (niciuna dintre cele 16 spitalizări nu a fost din rândul persoanelor vaccinate).

Este important de menționat și că studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfășurat în mai multe țări, inclusiv Africa de Sud și Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv.

O singură doză de vaccin constituie un avantaj atât logistic, cât și din punctul de vedere al acoperirii vaccinale a unui număr cât mai mare de persoane într-un timp scurt. Din acest motiv, Johnson & Johnson a decis să evalueze și un regim cu o singură doză. În paralel, se află încă în desfășurare un alt studiu clinic pentru a evalua eficiența unei scheme cu două doze de vaccin.

”În România ne așteptăm ca vaccinarea cu Johnson & Johnson să înceapă la jumătatea lunii aprilie”, mai arată specialiștii MS.

Secțiunea pentru atașamente

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!