Dâmbovița: Veteran de război, sărbătorit la împlinirea a 100 de ani

Publicitate

Plutonierul adjutant principal (rtr) Radu Ion, veteran de război, din comuna Șelaru, a fost sărbătorit, luni, la împlinirea vârstei de 100 de ani.

Participant activ în război, a fost încorporat în februarie 1942 în Regimentul nr. 3 Dorobanți Slatina și transferat ulterior la Regimentul Vânători de Gardă Regina Elisabeta nr. 2 București. A luptat mai întâi împotriva rușilor (căzând prizonier la Galata – Iași, unde a stat 3 luni, transferat ulterior în lagărul de la Grădina Copou, unde a stat 6 luni), mai apoi împotriva nemților, mărșăluind până în zona Brno din Cehoslovacia. Lăsat la vatră în 1945, în viața civilă a lucrat ca petrolist – podar (repara pompele sondelor, lucrând la o înălțime de cca 25 metri) oriunde era nevoie de competența domniei sale (Slobozia, Amara, Ploiești, etc.) între anii 1962 – 1983.

Întrebat cum a fost viața dumnealui, atât cea din perioada războiului cât și după, acesta a punctat  cuvinte pline de tâlc:

-“ … în război a fost greu, nimeni să nu mai treacă prin așa ceva vreodată, am plecat pe front din leatul meu (cei de o vârstă cu mine) 20 și m-am întors doar eu …”

-“ …. ca podar, am murit de câteva ori și pe acolo !”

Alături de soție, care a decedat în 2016, și-a crescut cele două fete, a participat activ la creșterea nepoților, iar cuvântul de ordine care i-a marcat parcursul vieții a fost cumpătarea.

Să-i avem modele pe acești oameni minunați, care promovează echilibrul, decența, cumpătarea, noi, cei de astăzi, trăitori într-o societate consumeristă, fără de repere morale.

Cei care au fost prezenți la onomastica plutonierului adjutant principal (rtr) Radu Ion au fost  primarul comunei Șelaru – domnul Matei Gheorghiță, președintele Asociației Veteranilor de Război Filiala Dâmbovița – domnul colonel Viorel Simescu, președintele și vicepreședintele Asociației Cultul Eroilor Filiala Dâmbovița – domnul colonel Dumitru Iov, respectiv domnul colonel Marius Dumitru, directorul Cercului Militar Târgoviște – doamna Dorina Radu, părintele paroh din comună, membrii ai familiei – una dintre fiice, ginerele, nepoți, strănepoți și prieteni prieteni ai eroului de 100 de ani.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!