Dâmbovița: Stop incendiilor de vegetație uscată!

Publicitate

An de an, mai ales toamna și primăvara, incendiile de vegetație uscată afectează mii de hectare de teren și pun în pericol viața oamenilor, obiective socio-economice, rețele de distribuție a energiei elecrice și căi de comunicații. Numai săptămâna trecută, pe teritoriul județului Dâmbovița, s-au produs un total de 44 de astfel de evenimente, ce au mistuit o suprafață de aproximativ 60 de hectare.

Pentru informarea și conștientizarea populației asupra măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor agricole sau de efectuare a curățeniei în gospodării prin arderea miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Basarab I” al Județului Dâmbovița reamintește locuitorilor județului câteva prevederi legale specifice ce trebuiesc respectate pe timpul desfășurării acestor activități.

“Întrucât traversăm o perioadă cu secetă prelungită, iar numărul incendiilor de vegetație a crescut, facem un apel pentru încetarea incendierii vegetației, miriștilor și resturilor vegetale.

Numai săptămâna trecută, echipajele de intervenție din cadrul ISU „Basarab I” Dâmbovița au intervenit la nu mai puțin de 44 de incendii, ce au mistuit o suprafață de cca.60 ha. Peste 180 de pompieri cu 30 autospeciale de stingere au fost angrenați pentru a limita propagarea flăcărilor la alte obiective.

Astfel de intervenții presupun eforturi umane, materiale și financiare ridicate. De asemenea, nu au fost puține situațiile în care cei care au recurs la astfel de metode de igienizare și-au pus în pericol viaţa și bunurile materiale. Din pricina degajărilor mari de fum, acest gen de incendii pot afecta traficul rutier sau feroviar și există posibilitatea de producere a unor adevărate tragedii.

Pentru a evita producerea unor astfel de evenimente, este important să le prevenim, respectând prevederile legale privind arderile de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale rezultate în urma întreţinerii/curăţeniei terenurilor agricole.

Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale:

– este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;

– se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

ATENȚIE CETĂȚENI! NU MAI DAȚI FOC VEGETAȚIEI USCATE!”, se arată într-o informare ISU Dâmbovița.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!