Dâmbovița: Să le mulțumim cât încă îi mai avem printre noi! Luni, 29 aprilie, a fost Ziua lor, Ziua Veteranilor de Război

Publicitate

Ziua națională de veteranilor de război este marcată anual, în data de 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru câștigarea Independenței țării și apărarea suveranității și integrităţii teritoriale a României.

Data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supraviețuitorilor Războiului de Independență (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenția Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostașilor care au luptat în acest război. Această zi a fost instituită prin H.G. 1222/10.10.2007.

În cursul săptămânii trecute, după o vizită oficială, din partea Cultului Eroilor, la Primăria comunei Glodeni, l-am găsit pe veteranul Banu V. Ion la poarta gospodăriei proprii stând de vorbă cu fratele mai mic al dumnealui. Am stat puțin de vorbă promițându-i că, de Ziua veteranilor de război, vom reveni cu un steag tricolor pe care să-l arboreze, cu mare mândrie, la poarta casei sale. Fiind sărbătoare națională, astăzi a fost vizitat de domnul Col. ing. Cristian Biță, Comandantul Garnizoanei Târgoviște, de dl. Col. (rez.) Viorel Simescu, Președintele filialei Dâmbovița a Veteranilor de război, de reprezentanți ai Comenduirii garnizoanei, ai Crucii Roșii Dâmbovița, ai Primăriei comunei natale
ș.a.

La ceasul amiezii, l-am găsit în ținută militară, cu toate însemnele și decorațiile
militare primite și am stat de vorbă cu dumnealui despre războiul de pe Frontul de est, dar și de pe cel din Vest (până în zona munților Tatra), despre familie, de viața de ieri și de azi, de-a lungul celor 105 ani trăiți până acum!

O viață de om care ar merita să fie consemnată într-o carte. O viață de veteran de război, de erou al țării, care ar merita să fie analizată și recompensată cu titlul de “Cetățean de onoare” al județului Dâmbovița. Carpe Diem!

A consemnat,

Nicolae Posta

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!