Dâmbovița, printre județele cu cea mai mică mortalitate infantilă și cel mai mic număr de decese sub un an

Publicitate

Organizația Salvați Copiii România a prezentat harta mortalităţii infantile, cu județul Tulcea situate într-un top negru al mortalităţii infantile, cu cifre de aproape cinci ori mai mari decât în Bucureşti.

Deși per ansamblu, la nivel național, rata mortalităţii infantile a scăzut, în ceea ce priveşte media pe ţară, de la 10 la mia de copii născuţi vii, în 2012, la 6,5 la mie, conform datelor provizorii pentru 2018, naşterea continuă să fie discriminatorie și sunt judeţe unde rata mortalităţii este mai mare decât dublul mediei pe ţară.

Potrivit Salvați copiii, există, în continuare, un clivaj urban/rural.

Dotarea precară a maternităţilor cu aparatură medicală performantă este criteriul care desparte viaţa de moarte. În ultimii opt ani, Salvaţi Copiii România a investit aproximativ cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din toate judeţele ţării, inclusiv în Dâmbovița, cu peste 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea a peste 72.000 de copii.

În ceea ce privește rata mortalităţii infantile, datele provizorii procesate de INS pentru 2018 arată că cele mai mari rate ale mortalităţii infantile (la mia de copii născuţi vii) s-au înregistrat în judeţele: Tulcea 15.5, Botoşani 12.9, Sălaj 11.5, Călăraşi 11.2, Caraş-Severin 10.

La polul opus, cele mai mici rate ale mortalităţii infantile s-au înregistrat în judeţele: Dâmboviţa 2.9, Municipiul Bucureşti 3.6, Ilfov 4.1, Giurgiu, Arad, Timiş 4.5.

Cu toate că media pe ţară a ratei mortalităţii infantile a scăzut, sunt judeţe unde situaţia rămâne dramatică, mai ales în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale urgente şi performante.

În România, naşterea este discriminatorie: lipsa aparaturii medicale într-o maternitate face diferenţa între viaţă şi moarte. Astfel, tabloul static al mortalităţii infantile plasează judeţul Tulcea în fruntea listei, cu o situaţie alarmantă – o creştere semnificativă a ratei mortalităţii infantile, de la 6,5 în 2017 la 15,5 la mia de copii născuţi vii, în 2018, potrivit datelor provizorii furnizate de INS. În 2012, rata mortalităţii infantile în judeţ era de 11 la mia de copii născuţi vii.

Ca o menţiune, rata mortalităţii infantile este în strânsă dependenţă cu natalitatea şi aceasta este una dintre explicaţiile unor diferenţe între topul judeţelor, în ceea ce priveşte numărul deceselor înregistrate la copiii sub un an.

Astfel, topul se inversează atunci când este vorba despre numărul deceselor la copii sub un an, cap de listă fiind Bucureştiul, cu 72 de decese în 2018.

În tablou, judeţele cu cele mai mari valori absolute (top 5) arată astfel: Municipiul Bucureşti 72, Suceava 67, Bacău 48, Botoşani 46, Braşov, Iaşi, Constanţa 43.

Judeţele cu cele mai scăzute valori absolute (top 5): Giurgiu, Mehedinţi 10, Dâmboviţa 12, Alba 14, Ialomiţa, Teleorman 15.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!