Dâmbovița: Maiorul veteran Ion Banu, sărbătorit la împlinirea venerabilei vârste de 103 ani. “Doamne, ajută-mă să mă întorc aici neatins de schije, de bombe sau călcat de șenilele vreunui tanc”

Publicitate

Momente emoționante pentru un dâmbovițean veteran de război în această săptămână! Maiorul veteran Ion Banu, din comuna Glodeni, a fost sărbătorit, în această săptămână, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 103 ani. Cei care l-au sărbătorit pe bravul erou veteran au fost reprezentanții garnizoanei Târgoviște, alături de Asociația Veteranilor de Război, Asociația Cultul Eroilor, delegația Prefecturii Dâmbovița și a Primăriei Glodeni.

Maiorul (rtr.) Ion Banu (n. 01.08.1918) român mândru de originile sale, cu un discurs de mare orator, ne-a împărtășit din amintirile domniei sale: a fost înrolat în armată la 15 noiembrie 1939, și-a efectuat stagiul militar, iar la intrarea României în război a făcut parte din Regimentul 89 Infanterie, Compania “Cercetare”. La plecarea pe front, la porțile cazarmei unde își desfășurase stagiul militar s-a închinat și a zis: “Doamne, Dumnezeule, ajută-mă să mă întorc aici neatins de schije, de bombe sau călcat de șenilele vreunui tanc! Și m-am întors fără o zgârietură.”

“Din evenimentele de viață punctate de domnia sa am descoperit un caracter ferm, care la venerabila vârstă de 103 ani își fixează încă obiective de atins, cu o vioiciune în gândire dar și mișcări care ne-au lăsat fără cuvinte. A ținut strâns în mână arma, pe tot parcursul vizitei și și-a stăpânit perfect emoțiile. Bătrânelul firav la trup, este dârz și hotărât, parcă desprins din poveștile bunicilor despre eroi…și, totuși, avem încă eroi printre noi!
Cinste eroilor neamului românesc! La mulți ani, domnule maior (rtr.) Banu Ion!”, este mesajul transmis pe Facebook de către Ministerul Apărării Naționale.

Sursă foto: plutonier adjutant principal (r) Adrian Robu

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!