Ansamblul de dansuri populare „Datina” din comuna Pucheni (județul Dâmbovița) va participa în această vară, în perioada 11-16 iulie, la ediția din acest an a Festivalului Internațional „Nestiaya – Black Sea Pearls 2024”, din Bulgaria. Ansamblul de pe Valea Dâmboviței, coordonat de Petrișor Mihaiu și acompaniat de Vasile Mihaiu, și-a propus să reprezinte România, dar și județul Dâmbovița, la cunoscutul festival folcloric din Bulgaria cu fruntea sus. Festivalul din țara de la sud de Dunăre va reprezenta prima apariție internațională pentru formația de dansuri populare din Pucheni.
Ansamblul „Datina” se concentrează pe promovarea tradițiilor românești, cuprinzând portul popular, creații artistice populare, muzică și dansuri populare.
Scopurile evenimentului folcloric din Bulgaria: prezentarea bogăției și tradițiilor folclorice ale întregului cuvânt, popularizarea artelor muzicale și dansului bulgăresc din toate regiunile folclorice, stabilirea unui schimb cultural între instituții și colectivități din țară și străinătate.
La „Nestiaya – Black Sea Pearls 2024” pot participa formații și ansambluri folclorice, formații folclorice vocale, coruri, cântăreți individuali sau dansatori atât din Bulgaria, cât și din străinătate.
„Sunny Beach-Bulgaria venim! Cu ceva timp în urmă vă promiteam că numele Datina-Pucheni se va auzi și pe scenele din străinătate. Iată că, acum avem această ocazie deoarece am avut onoarea să fim invitați la acest Festival internațional în perioada 11-16 iulie. Mulţumesc părinților și celor care au fost alături de noi pentru a putea efectua această deplasare și sperăm ca în viitor să beneficiem de mai mult sprijin financiar din partea oamenilor binevoitori”, ne-a precizat Petrișor Mihaiu, coordonatorul ansamblului folcloric din Pucheni.
În urmă cu an, formația de dansuri populare „Datina-Pucheni” a obținut Premiul I și Premiul Publicului la Festivalul Național de Muzică Populară “Flori de cântec oltenesc” (Craiova), dar și primul loc la Secțiunea Coregrafie Grup Femei a Festivalului Internațional de folclor „Dobroge, mândră grădină” (Constanța).