”Dacă UE va lăsa Italia să se prăbuşească, Europa nu-şi va mai reveni” – avertisment oficial francez. Ce a cerut Uniunii Europene premierul italian

Publicitate

Avertisment al ministrului francez de finanțe, Bruno Le Maire, în contextul în care criza COVID -19 amenință însăși proiectul politic european.

”Dacă Uniunea Europeană (UE) va lăsa Italia să se prăbuşească, Europa nu-şi va mai reveni. Dacă fiecare va fi doar pentru sine, dacă vom lăsa alte state să se prăbuşească, dacă îi vom spune Italiei, de exemplu, «descurcaţi-vă singuri», Europa nu-şi va mai reveni! Dacă nu suntem capabili să ne unim, proiectul politic european este cel care va fi doborât de această criză!” – a transmis azi oficialul francez, citat de presa europeană și centrală din România,  îndemnând UE să ia exemplul Băncii Centrale Europene (BCE), care a anunţat miercuri un plan de urgenţă de 750 de miliarde de euro.

”Vedem că solidaritatea zonei euro se reconstituie, că diferenţele dintre ratele dobânzilor se reduc. Suntem pe calea cea bună şi trebuie să continuăm pe timp îndelungat să manifestăm această solidaritate europeană, pentru ca Europa să poată ieşi mai puternică din această criză”, a mai declarat Le  Maire, dar nu a spus nimic despre măsurile pe care ar trebui să le ia statele membre.

Între timp, în Italia situația este extrem de gravă. Într-un interviu acordat azi Financial Times, premierul italian Giuseppe Conte a cerut UE să folosească ”toată puterea” Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, pentru a face faţă crizei ”fără precedent” a coronavirusului.

Potrivit lui Conte, calea de urmat este de a deschide toate liniile de credit ale fondului pentru toate statele membre, ”pentru a le ajuta să lupte împotriva consecinţelor epidemiei COVID-19, cu condiţia ca fiecare stat să fie transparent şi să dea socoteală de modul în care sunt cheltuite aceste resurse”.

Oficialul de la Roma a cerut ca UE să nu se bazeze pe o politică monetară ”care nu poate rezolva singură toate problemele”, ci să recurgă la politica bugetară.

”Este urgenţ!”, a subliniat Conte într-un interviu publicat azi de Financial Times.

În situaţia prezentă, MES ar putea debloca credite pentru unele ţări lovite din plin de criza actuală, cum este Italia.

Peste 240.000 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus în întreaga lume şi, având în vedere ritmul zilnic al deceselor înregistrate, numărul morţilor va depăşi în curând pragul de 10.000. Italia a consemnat până în prezent peste 3.400 de decese cauzate de COVID-19.

(sursa: Agerpres)

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!