Crucea de pe Caraiman va fi resfințită de Sfântul Andrei. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei

Ministerul Apărării Naționale organizează, luni, de sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul României, începând cu ora 12.00, ceremonialul militar și religios de resfințire a Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial pe platoul din apropierea Vârfului Caraiman din Munții Bucegi.

Ceremonia este organizată cu ocazia finalizării, cu opt luni înainte de termenul prevăzut, a lucrărilor de restaurare și reabilitare a monumentului istoric, a precizat MApN într-un comunicat.

Slujba va fi oficiată de Înalpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei. Din delegația Patriharhiei Române va face parte și Părintele Arhimandrit David Petrovici, Starețul Mănăstirii Caraiman.

La ceremonial vor participa militari din toate unitățile de vânători de munte ale Armatei Române, care vor purta steagurile de identificare ale acestora.

Monumentul a fost reabilitat de minister cu fonduri europene  în perioada 2016-2018, după ce acesta a fost trecut de la municipalitatea Bușteni la Ministerul Apărării Naționale. Lucrările au durat în total 11 luni și s-au desfășurat în ultimele trei veri.

Structura metalică a fost acoperită cu un strat anticoroziv, au fost montate lămpile electrice și instalațiile interioare de iluminat și a fost realizată instalația de ventilație în subsol.

În seara zile de 14 septembrie 2020, de sărbătoarea Sfintei Cruci, luminile au fost aprinse pentru prima dată pe cruce după începerea lucrărilor de restaurare.

La interior au fost amenajate săli de expoziții. La etaj, prin imagini, este rememorează construcția monumentului, iar la parter este amenajată o expoziție dedicată Primului Război Mondial, eroilor neamului și bătăliilor de pe Valea Prahovei.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!