Criză de ulei în Uniunea Europeană ca urmare a războiului din Ucraina? Rezervele de ulei mai ajung pentru câteva săptămâni

Publicitate

Asociația producătorilor de ulei vegetal din Uniunea Europeană face preziceri sumbre estimând că rezervele de ulei din Europa mai ajung doar șase săptămâni. Se pare că este vorba despre o criză a uleiului din cauza războiului din Ucraina, scrie româniatv.ro.

Potrivit Asociației vina pentru această criză ar fi lipsa materiei prime, floarea soarelui, ca urmare a războiului din Ucraina, scrie sursa citată.

„Lipsa materiei prime-floarea soarelui- a apărut ca urmare a războiului din Ucraina, țară din care membrii FEDIOL importă anual între 35 și 45% din necesarul de floarea soarelui pentru producerea uleiului consumat în UE.

(…)FEDIOL nu vede însă o rezolvare a acestei probleme legate de lipsa materiei prime și nu se știe cum se va desfășura în continuare comerțul cu această materie primă. Ca soluții de moment sunt aduse în discuție alternative la uleiul de floarea soarelui, cum ar fi cel de rapiță, soia și chiar uleiurile tropicale (cocos și palmier)”, a informat Profitul Agricol, potrivit româniatv.ro.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a atras atenția că pentru Uniunea Europeană va fi dificil să găsească surse alternative pentru aprovizionarea cu cereale şi oleaginoase pe care le importa până în prezent din Ucraina.

”Sectorul european al creşterii porcilor este puternic dependent de importurile din Ucraina pentru o varietate de cereale şi oleaginoase. Va fi dificil de găsit surse alternative de aprovizionare pe o piaţă deja strânsă şi scumpă”, a subliniat comisarul european, scrie sursa citată.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!