Criză în coaliție. Care sunt cele trei variante de lucru pe care USR PLUS le vor propune în relația cu PNL

Publicitate

Noi tensiuni în coaliție, de data asta pe procedurile de avizare pentru Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”,cunoscut drept PNDL III, proiect ”forțat” de premier și pus pe ordinea de zi a ședinței de guvern, ședință suspendată astăzi până diseară!

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a declarat, referitor la acest proiect că: ”Este un moment potenţial de încălcare a protocolului de colaborare pe care l-am semnat după momentul Vlad Voiculescu. Tocmai de aceea, în acest moment, am decis, în urma dialogului cu premierul, să suspendăm şedinţa până în această seară. Vom discuta şi cu colegii parlamentari şi cu conducerea USR PLUS şi diseară să găsim totuşi varianta în care să rămânem într-o colaborare cel puţin funcţională. Deocamdată discutăm scenarii şi variante. Pentru noi rămâne importantă respectarea protocolului de colaborare aşa cum a fost el semnat”, a afirmat Dan Barna, înainte de şedinţa grupului parlamentar al USR PLUS.

Şedinţa de guvern programată în prima parte a zilei de miercuri a fost suspendată, urmând să fie reluată la ora 19,00, iar legat de subiect, premierul Florin Cîţu a susţinut că procedurile de avizare pentru Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny” au fost respectate, dar nu a fost adoptat pentru că era un aviz de la Ministerul de Finanţe cu observaţii. Întrebat dacă va fi aprobat acest proiect cu riscul ca USR PLUS să iasă de la guvernare, premierul a răspuns: “Acest proiect va trece. Dacă are toate avizele şi procedurile îndeplinite, trece”.

Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS, a declarat că miniştrii formaţiunii nu ştiau că proiectul privind Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny” va fi introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern şi că acesta nu are avize de la ministerele Justiţiei şi Transporturilor.

Potrivit G4media, ”liderii USR PLUS discută trei variante de lucru în relația cu PNL: Demisia în bloc a miniștrilor USR PLUS, Depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului sau negociere cu PNL pentru susținerea proiectelor din Justiție”.

Pe de altă parte, co-președintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, a declarat la Digi24 că nu se va ajunge până într-acolo încât partidul său să depună moțiune de cenzură împotriva propriului guvern, dar că ”în mod clar” le va propune colegilor ieșirea de la guvernare, în cazul în care premierul Florin Cîțu ”nu ține cont de propunerile noastre”.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!