Covid19. După scandalul prețurilor la măștile de protecție, acum prețuri umflate la spray-urile și gelurile antibacteriene

Publicitate

După scandalul măștilor de protecție, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va verifica existenţa unor eventuale promoţii înşelătoare la gelurile dezinfectante.

Director general în ANPC, Paul Anghel, a declarat, citat de Agerpres: ”Controlul poate viza respectarea prevederilor legale în domeniul protecţiei consumatorilor prin încetarea sau interzicerea unei eventuale practici comerciale incorecte (a unei publicităţi înşelătoare). Orice anunţ de reducere de preţ exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie să fie vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice: fie prin menţionarea noului preţ lângă preţul anterior, barat, fie prin menţiunile “preţ nou”, “preţ vechi” lângă sumele corespunzătoare, fie prin menţionarea procentului de reducere a preţului nou care apare lângă preţul anterior, barat, indiferent de tipul de vânzare cu preţ redus (soldare, lichidare, promoţională), în situaţia preţului de referinţă”.

Controlul are la bază faptul că gelurile şi spray-urile dezinfectante de mâini, care costau până acum între 5 şi 10 lei în magazine, au ajuns să fie vândute la preţuri de până la 39 de lei pe platforma eMag, pe fondul creşterii cererii pentru astfel de produse, în contextul epidemiei de coronavirus.

În ultimele zile, pe site-ul eMag mai multe spray-uri antibacteriene au apărut la prețuri între 20 până la 39 de lei, în timp ce aceleași produse, pe alte site-uri, apar la prețuri de până în 10 lei, iar în unele farmacii este chiar 7 lei.

În acest caz, eMag a reacționat și a anunțat că ”a eliminat orice fel de comision din partea Marketplace pe durata acestei situaţii de criză, pentru produse precum “masca chirurgicală”, “halate medicale”, “bonete/botoşi de unică folosinţă”, “costume de protecţie medicale”, “geluri şi săpunuri antibacteriene/dezinfectante”, “dezinfectanţi pe bază de alcool şi/sau clor”, “alcool sanitar” comercializate pe platformă. În plus, pentru a proteja interesele clienţilor noştri am comunicat partenerilor din marketplace că vom urmări foarte atent preţurile şi condiţiile comerciale aplicate pe platformă şi feedback-ul clienţilor, iar în măsura în care vom identifica situaţii în care încrederea clienţilor este înşelată vom lua toate măsurile care se impun. Produsul care avea preţul de 39 de lei a fost suspendat de la vânzare”, se arată în comunicatul companiei.

Vă reamintim că, zilele trecute, preţul măştilor medicale a crescut de la 25 de lei cutia cu 50 de bucăţi la aproape 500 de lei, tot pe eMag. La acel moment, retailerul a emis un comunicat în care preciza că, de fapt, preţul acestor produse este mult mai mare, iar eMag va suporta diferenţa dintre preţul de achiziţie a măştilor medicale şi cel la care clienţii îl pot cumpăra.

Consiliul Concurenţei avertizează companiile să nu crească preţurile în aceste zile, când există o cerere mai mare din partea consumatorilor, întrucât autorităţile pot apela la măsuri excepţionale pentru a stopa scumpirile nejustificate, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-un interviu acordat tot Agerpres.

În cazul în care credeați că doar în România se practică așa ceva, să știți că și Franţa anchetează o prezumtivă creştere frauduloasă a preţurilor la gelurile dezinfectante.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!