COVID-19. Primarul Târgoviștei acuză: “Nu s-a dorit plafonarea prețurilor!”

Publicitate

Primarul municipiului Târgoviște, revoltat de creșterea prețurilor în special la materialele medicale și dezinfectanții atât de necesari în această perioadă, în care toate statele lumii se confruntă cu pandemia de COVID-19.

După ce  zilele trecute, primarul Cristian Stan a acuzat guvernul și a atras atenția că primăriile au fost lăsate singure în lupta cu combaterea răspândirii noului coronavirus, astăzi edilul aduce în atenție Articolul 16 din Decretul nr. 195/2020, privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României: “Pe perioada stării de urgenţă se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică (energie electrică şi termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanţi etc.), în limita preţului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgenţă”.

”Situația concretă, astăzi:

măști chirurgicale de unică folosință, de la 0.40 lei/ bucată în luna ianuarie în farmacie, prețul de achiziție a urcat la 3,8 lei/bucată, iar prețul disponibil astăzi, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, poate ajunge și la 6,2-6,5 lei/bucată;

mănuși protecție, de la 19 lei cutia de 100 bucăți în 16.03.2020, prețul de achiziție a urcat la 32.48 lei/cutie în 20.03.2020, iar prețul disponibil astăzi, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, este între 46 lei/cutie și 94 lei/cutie;

gel dezinfectant, de la 59 lei/litru, ajunge în 3 zile la 130 lei/litru. Valoarea din catalog ajunge astăzi și la 250 lei/litru.

Concluzia este că, deși există indubitabil cadrul legal pentru ca preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate să nu crească, ne confruntăm cu o explozie a prețurilor!

Întrebarea este de ce nu s-a luat această măsură până acum, cu precizarea că nici astăzi nu este foarte târziu, chiar dacă eficiența nu mai este aceeași!

Așadar, dincolo de declarații sforăitoare, interdicții sau acte de lașitate, analiza rece și obiectivă a situației ne demonstrează că viață noastră putea fi puțin mai ușoară în plin război cu acest virus însă, din motive care mie îmi scapă, NU S-A DORIT!” – a transmis primarul municipiului Târgoviște.

La toate acestea, se poate adăuga și o mărire a prețurilor inclusiv la alimente, ceea ce îi face pe oameni să intre în panică și să se înghesuie la cumpărături pentru a face stocuri.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!