O companie românească din Bistrița-Năsăud lucrează la primul dispozitiv care ajută pacienții cu COVID-19 să respire fără ventilație mecanică, după un model creat de University College London.
Compania și-a propus să doneze statului 3.000 de astfel de aparate.
Astfel, echipa de la compania Megatitan, care se ocupă de obicei cu prelucrarea metalelor, a adaptat și îmbunătățit dispozitivul Continuous Positive Airway Pressure (CPAP), folosit și în tratarea pacienților infectați din China și Italia.
CPAP va fi testat într-o săptămână, a potrivit Newsweek România.
Andreea Kurtuhuz, din cadrul companiei Megatitan, a explicat, potrivit sursei citate, că urmează omologarea, iar în cel mult șapte săptămâni, firma ar putea dona miile de dispozitive statului român.
Practic, CPAP este o mască de oxigen care îi ajută pe pacienții cu coronavirus să respire fără să fie necesară sedarea și intubarea lor, aparatul livrând bolnavului un flux constant de amestec de aer și oxigen prin gură și nas.
„Noi am ajuns la acest prototip după ce ne-am imaginat într-un scenariu pesimist: ne-am gândit că vom ajunge într-o imposibilitate a personalului medical din România să acopere partea de ventilație la nivel de intubație și nu vor fi suficienți anesteziști.
Atunci, este nevoie de un dispozitiv pe care oricine să-l poată folosi, poate o asistentă, o infirmieră. În acest moment, suntem în faza de finalizare a primelor prototipuri”, a explicat Andreea Kurtuhuz, director de dezvoltare la Megatitan, citată de Newsweek România.
Costul real de producție a unui dispozitiv este 2.000 de euro, însă compania din Bistrița Năsăud face apel la toți cei care pot să doneze pentru achiziționarea componentelor auxiliare, necesare pentru funcționarea dispozitivului, pe care firma le estimează la circa 250 de euro/dispozitiv, atâta timp cât firma achită manopera și serviciile, tocmai pentru a-și oferi ajutorul în aceste vremuri de criză.
Așadar, pentru că o parte dintre componentele acestui dispozitiv trebuie achiziționate de la producători autorizați, a fost creat un cont pe platforma Galantom cu ajutorul Asociației Totul este posibil, unde se pot trimite sponsorizări în baza Legii Sponsorizării nr.32/1994 și completată ulterior prin Ordonanța Guvernamentală din iunie 2018.
La următorul link puteți dona orice sumă doriți: