COVID-19. Dr. Raed Arafat, mesaj important despre măștile de protecție facială

Publicitate

Dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI – a transmis un mesaj important, în care recomandă purtarea măștilor de protecție facială de fiecare dată când ieșim pe stradă.

”Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măștii de către persoanele din stradă, idea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost și au existat explicații pertinente de ce să nu devină purtatul măștii o practică generală, această fiind recomandată numai persoanelor cu simptome. Unul dintre considerente a fost și lipsa majoră a măștilor și necesitatea în primul rând de a le asigura personalului medical.

Recent însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate, dar asimptomatice, mai multe autorități pe plan internațional au început să recomande purtatul măștii sau a oricărei alte forme de material de protecție pentru nas și gură, oriunde mergem în spațiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alții. Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID-19 în comunitate”, a precizat dr. Arafat.

În ceea ce privește lipsa de pe piața liberă a măștilor chirurgicale, știut fiind că acum acestea sunt direcționate către spitale și personalul structurilor aflate în linia întâi, dar și că prețul acestora este deja uriaș, dr. Raed Arafat a declarat: ”Au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine că să le poarte când iese din casă.

Va dura până ne vom obișnui cu această practică, dar din ce văd și din informațiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar rade de noi și cât de haios sau ciudat am arăta.

Măsurile luate până acum de autoritățile din România au fost unele cu impact pozitiv, purtarea măștii sau a oricărui material care poate împiedică ca particulele care se răspândesc când vorbim, tușim sau strănutăm să ajungă la alții sau la noi și să ducă la răspândirea virusului, ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor ce se lupta cu acest virus și în sprijinul nostru, al tuturor, pentru a ne proteja și a proteja pe alții.

Aduceți-vă aminte, nu este nevoie de mască medicală ca să va protejați și să îi protejați pe alții… puteți improviza!

Totodată dacă faceți acest lucru și va confecționați o masca acasă, nu uitați să o spălați zilnic când va întoarceți acasă și să o călcați”, a mai transmis șeful DSU.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!