COVID-19. A fost emisă Ordonanța militară nr.4. Măsuri pentru cei peste 65 de ani, înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea izolării sau fuga din carantină

Publicitate

În urmă cu câteva minute, ministrul MAI a dat citire Ordonanței militare nr.4. Principalele măsuri sunt:

– Intervalul orar pentru persoanele de 65 de ani în care își pot rezolva problemele medicale, cu mijloacele proprii sau ale familiilor lor – se pot face în intervalul orar normal, pe întreaga personală a zilei. Am permis și ieșirea acestora din locuință în intervalul orar 20-21, pentru a avea grijă de animalele personale. NU este nevoie de declarație scrisă pentru aceste ieșiri. În intervalul orar 11-13, se va facilita accesul persoanelor de peste 65 de ani în spațiile comerciale.

– Cei care sunt în izolare la domiciliu, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină cu condiția de a plăti pentru această perioadă. Cei care nu respectă carantina, vor intra încă 14 zile din nou în carantină, suportând toate cheltuielile aferente.

– Conducătorii auto care intră în țară, cu tonaj mai mare, au mai multe variante: fie angajatorul le asigură spațiul unde să stea 14 zile, fie rămân la domiciliu, fie solicită autorităților cazarea în spații hoteliere. Aceleași condiții se aplică și personalului de aeronave și personalul navigant.

– Personalul care se ocupă de tot ce ține de energia electrică va fi trecut în izolare la locul de muncă.

– Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în zone aglomerate, începând cu 31 martie 2020, autoritățile au sarcina de a monta aparate de dezinsecție la intrarea în bloc, efectuând dezinsecție și în casa scării și în lift.

– Se vor asigura cazări în spații hoteliere pentru personalul medical și, la nevoie pentru familiile acestora. Măsura va intra în vigoare de la 31 martie.

– Prețurile la energie, salubritate și carburanți se plafonează, ele pot scădea, dar în nici un caz nu pot crește.

– Circulația navală se va desfășura fără restricții. Este interzis accesul navelor care vin din zone de risc, doar dacă nu dispun echipamentul necesar prevenirii răspândirii virusului.

– Regula de a nu circula în grupuri mai mari de 3 persoane se aplică exclusiv circulației pietonale

– Se aduc modificări și la sancțiuni. Acum se pot aplica sancțiuni complementare: confiscarea unor bunuri, suspendarea temporară a activității.

43 de decese la ora 20.00

Dr. Raed Arafat a prezentat raportul oficial de la ora 20: 1815 cazuri confirmate, vindecate 206 persoane, decedate 43 de persoane.

”Am decis să emitem un ordin: orice pacient poate fi suspectat că are COVID-19, chiar dacă nu există testare. Dacă pacientul este în stare critică, va fi internat în spitalul în care s-a prezentat sau la un spital apropiat. Refuzul de internare a unui pacient cade sub incidența penală. Atragem atenția medicilor că pacienții NU pot fi refuzați doar pentru că nu există o confirmare că au COVID-19. Alți angajați din sistemul de sănătate pot fi delegați în caz de nevoie. Nu pot refuza, iar daca detașarea se face în alt județ decât domiciliul, le vor fi asigurate cazare și hrana”, a declarat dr. Arafat.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!