Coronacriza ar putea schimba radical lucrurile pe piața muncii? Cine și unde cere ca săptămâna de lucru să se reducă la 4 zile

Coronacriza  ar putea schimba radical lucrurile pe piața muncii?

Marea Britanie, Germania, Spania și alte țări ar putea să treacă la o săptămână de lucru de patru zile. Măsura este susținută de partidele  de stânga și de sindicaliști europeni.

O săptămână de lucru de doar  patru zile ar ajuta la rezolvarea consecințelor economice ale pandemiei, potrivit unei scrisori trimise lui Boris Johnson, cancelarului german Angela Merkel, premierului spaniol Pedro Sánchez și altor lideri.

Scrisoarea a evidențiat și că mai puține ore de lucru ar salva locuri de muncă, dar ar oferi și „oportunitatea“ de a regândi „tiparul“ de lucru și de a contribui la reducerea consumului de energie, asta având un impact pozitiv în combaterea crizei climatice.

„De-a lungul istoriei, programul de lucru mai scurt a fost folosit în perioadele de criză și de recesiune economică ca o modalitate de a împărți munca într-un mod mai egal între șomeri și cei care lucrează peste program. Pentru avansarea civilizației și a bunei societăți, acum este momentul să profităm de ocazie și să ne îndreptăm către mai puține ore de lucru, fără pierderi de salariu“, au scris liderii partidelor adepte ale acestei măsuri.

Partidele de stânga și sindicaliștii susțin că „tiparul“ de a lucra cinci zile pe săptămână trebuie regândit, în actualul context al crizei economice angrenate de criza medicală mondială.

Inițiatorii susțin că Marea Britanie, Germania, Spania și alte țări ar trebui să treacă la o săptămână de lucru de patru zile pentru a-și ajuta economiile să își revină după pandemia de coronavirus, scrie The Guardian, citat de alephnews.ro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!