Copii români, munciţi ca nişte sclavi de firmele din Italia. Sunt plătiţi cu 2 euro pe zi

Publicitate

Ştefan Khalil
Foarte mulți copii români sunt exploatați de firmele italiene, pentru cules de ciuperi și sunt plătiți cu 2 euro pe zi. Una dintre cele mai cunoscute publicații italiene, Corriere della Sera, a făcut un reportaj despre viața cutremurătoare a acestor copii chinuiți în pădurile din Transilvania.

Totul se întâmplă într-o tabără mobilặ, unde a fost realizat și reportajul, în care trăiesc și muncesc atât adulți, cât și copii cu vârste fragede. Aceștia trebuie să culeagă și să sorteze ciuperci, care după aceea sunt trimise în Italia, la restaurant sau supermaketuri, la un preț mult mai mare.
,,La 85 de kilometri de Cluj, în nordul României, în Transilvania legendară pe care mulți occidentali o cunosc doar pentru povestea lui Dracula, se află o tabără de romi în mijlocul pădurii. Marta Serafini a fost acolo, la ei, și a petrecut momente cotidiene din viața acestor oameni, care patru luni pe an culeg hribi și alte ciuperci pentru străinii care îi plătesc cu te miri ce’’ , aṣa începe reportajul realizat de publicăṭia italianặ, potrivit sursei Observator.
Trezirea este la ora 5 dimineața, apoi adulții împreună cu copiii intră în pădure după cules de ciuperci. Hribi, mai ales.
,,Pentru noi, ciupercile reprezintă mâncarea săracului, dar voi, italienii, sunteți nebuni după așa ceva.” Șase ore continuu prin pădure, cu spinările îndoite, atenți și căutând să găsească locul unde se ascund delicatesele. “Am cules ciuperci de la vârsta de 16 ani și cunosc aceste păduri ca pe buzunarele mele.” , povesteṣte Monica (42 ani).
Două trei ore pe zi sunt copiii nevoiți să culeagă ciuperci
Monica și Marcel sunt părinții a doi copii, Andrei în vastă de 10 ani și Ligia, care este mai mică decât acesta. Chiar și așa, cei patru se duc împreună zilnic în pădure, la cules de ciuperci. “Suntem romi, romi blestemați, așa ne spun! Găleata de plastic se umple cu greu. A plouat foarte mult în ultimele zile și majoritatea ciupercilor sunt pline de viermi. “Vara trecută, cu ciupercile am câștigat 500 de euro în tot sezonul. Este puțîn, dar cel puțîn este ceva. Și nu este din furat!”
Tatăl copiilor, Marcel, face tot posibilul ca familiei lui să-i fie bine și își dorește pentru fiii săi o educație. Doar în acel moment vor putea învăța o meserie și își vor putea găsi o slujbă. Cei doi copii, Andrei și Ligia, urmează să se ducă la școală, dar niciunul nu își dorește cu adevărat acest lucru.
“Câștigăm în medie 2-3 euro pe kilogram. Astăzi, de exemplu, a fost o zi proastă și în patru ore de lucru am cules doar trei euro.”, au declarat Monica și Marcel. Pentru a nu fi dați afară din tabără, toată lumea trebuie să plătească o sumă de bani, care ajunge la șeful comunității.
În această tabăra se mai află și Andreea, o față de 17 ani, care este însărcinată în luna a 6-a, dar tot vine să culeagă ciuperci în pădure. Mai rău este că aici nu va ajunge niciodată o ambulanță în cazul în care îi se face rău. ,,O fată, aici, a sângerat până a murit.”, a declarat față cu amặrặciune.
Italienii nu vorbesc nimic despre copiii care muncesc pentru ei
Poliția a făcut mai multe cercetări în tabăra romilor, după ce biroul de protecție al copilului din Cluj s-a sesizat asupra acestui caz. Copiii s-au ascuns în pădure însă, înainte ca polițiștii să ajungă. De zece ani situația este aceeași. Ei vin să ne ia copiii, dar nu ne oferă o soluție alternativă.”
,,Nu știu dacă putem vorbi despre abuz, cu siguranță însă, este exploatarea prin muncă a minorilor. Cetățenii se plâng că romii fură produsele pădurii noastre și au dreptate. Dar ce pot să fac? Și apoi, sunteți voi, italienii. Un italian a încercat să mă corupă pentru a putea intra în traficul cu ciuperci. A venit aici cu teancul de bani în mână, să mă mituiască.” , a declarat Petru Priguanặ, primarul comunei Mặguri – Rặcặtặu din judeṭul Cluj, teritoriul unde se aflặ tabặra romilor, potrivit sursei Observator.
Marta Serafini a încercat să poarte o discuție cu antreprenorii italieni, care vin și exploatează munca romilor, în special pe cea a copiilor acestora.
Undeva la aproximativ 40 de kilometri de Cluj, se află o poartă protejată de camera video. În spatele porții se află trei camioane, pregătite de plecare. Jurnaliștilor li se spune că ,, șeful nu este aici, este plecat’’. Chiar și așa, Gianluca Bottacchiari, care este proprietarul societății ,,Nova Funghi’’ , răspunde imediat la telefon.
Știți că produsele dumneavoastră sunt colectate de copii în condiții grele de muncă?” întrebă jurnalista italiană. “Nu știu, nu am nimic de declarat.”, răspunde sec omul de afaceri, Bottacchiari, care nu este singurul. La Cluj mai se mai află și Tiziano Gramellini, un domn în vârstă, din Foli, care este venit în Cluj de pe vremea lui Ceaușescu. Acesta tratează cu intermediarii, cumpără, după care vinde ciupercile în Italia restaurantelor și supermarketurilor. Are mașină cu șofer și un inel la mâna dreapta. E așa, că un stăpân.”
Foate mulți copii din România sunt exploatați la muncă în gospodării. În mediul rural însă, asta este considerată o normalitate și din acest motiv nu poate fi numit un abuz în țara noastră.
În Italia, anul trecut au fost duse din România 1.925.853 de kilograme de hribi, care au fost vândute la prețuri de 35 de euro pe kilogram. “Un kilogram de hribi proaspeți care provin din România la consumatorul italian ajunge să fie plătit 20-35 de euro”, spune Lorenzo Bazzana, directorul economic de la Coldiretti, cea mai mare asociație pentru agricultori din Italia. Toate acestea aduc un profit de milioane de euro pe an pentru afaceriștii din Italia, care exploatează familile de romi, din România, pe care le plătesc cu 2-3 euro pe zi. Doar în 2017 au fost trimise din România, în Italia, 1.925.853 de kilograme de hribi.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!