Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID oferă detalii extrem de importante: “Vaccinarea va fi gratuită și voluntară”

În plină pandemie, încep să apară și primele speranțe: am putea avea curând un vaccin împotriva virusului SAR-CoV-2. La Washington a fost depusă prima cerere de autorizare, de urgență, a vaccinului anunțat de grupul farmaceutic american Pfizer și de partenerul său german BioNTech. Au cerut undă verde din partea Agenției americane pentru medicamente (FDA) și ar fi putea fi, astfel, primii producători din lume care solicită intrarea vaccinului pe piață.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, a spus că vaccinarea va fi gratuită și voluntară. Totuși, el a mărturisit că este nevoie de un nivel de imunitate colectivă de 60-70% din populație, pentru ca vaccinarea să conducă încheierea pandemiei, scrie Digi 24.

“România face parte dintr-un demers european și reprezintă partea egală a acestui demers, suntem pe picior de egalitate cu toate țările membre UE. Atunci când un vaccin va prmi aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentelor începe distribuția simultană în toate țările care au aderat la acel contract unic, încheiat de Comisia Europeană”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță.

Strategia de vaccinare anti-COVID a României este finalizată , a mai spus doctorul Valeriu Gheorghiță.

“În momentul de față pot să vă spun că ne aflăm la finalizarea strategiei naționale de vaccinare împotriva SAR-CoV-2. Vaccinarea va fi gratuită și va fi voluntară în niciun caz nu va fi condiționată sau obligatorie și din acest punct de vedere cred că fiecare trebuie să aibă un nivel suficient de mare de date corecte și din surse sigure, credibile, înainte să decidă acest lucru”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a declarat în această săptămână că vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație, stabilite pe criterii epidemiologice și medicale. Într-o primă fază vor fi vaccinați angajații din sistemul medical, persoanele aflate în grupele de risc, dar și lucrătorii din educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!