Contraindicații pentru a doua doză cu AstraZeneca în urma a două reacții adverse majore. Analiza va fi ”individualizată”, nu există o recomandare generală

Publicitate

După apariția în spațiul public a unei reticențe privind vaccinarea anti-COVID-19 cu serul AstraZeneca, dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a adus astăzi câteva precizări în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, șocul anafilactic şi apariţia unui eveniment trombotic sunt reacţii adverse care reprezintă contraindicaţii pentru a doua doză de AstraZeneca, medicul subliniind că situațiile vor fi analizate și luată o hotărâre în funcție de fiecare caz în parte.

”Reacţii adverse sunt două care contraindică, de pildă, vaccinul de la AstraZeneca. Şocul anafilactic este o contraindicaţie absolută pentru a face cea de-a doua doză, dacă la primă doză dezvolţi această reacţie alergică severă, şi apariţia unui eveniment trombotic. Dacă după prima doză se face, apare, se raportează acest eveniment trombotic, care va fi confirmat în urma analizei acelei reacţii adverse, confirmarea însemnând confirmare medicală, atunci sigur că se face, în urma investigaţiilor medicale, se va da această recomandare ca la şocul anafilactic, deci procedura este similară”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat în funcţie de ce criterii se va lua decizia efectuării rapelului cu un alt vaccin, medicul a subliniat că au avut loc discuții în cadrul unui grup de lucru cu experți și se consideră că ”apariţia acestor evenimente trombotice are un substrat imunologic, adică este o reacţie a organismului nostru care dezvoltă o reacţie inflamatorie exacerbată şi substratul, practic, este mediat imunologic. (…) Se analizează, se va analiza punctual oportunitatea continuării vaccinării, în primul rând, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim.

Dar, în acest caz, se vor lua în discuţie următoarele aspecte: dacă există sau nu un substrat identificat în cazul respectiv, dacă persoana respectivă are un risc individual crescut de a dezvolta COVID-19 şi eventual o formă severă şi complicaţii în cazul în care ar face infecţia cu SARS-CoV-2 şi toate aceste lucruri, ca orice decizie medicală, se va pune în balanţă riscul versus beneficiu. Deci, este o analiză individualizată, nu este o recomandare care să vizeze toate cazurile, ci se va face individualizat, tocmai că sunt cazuri extrem de rare şi fiecare persoană poate să aibă un anumit profil de factori identificabili de risc”.

Până astăzi, la nivel național, au fost vaccinate 2.206.254 persoane din care: 886.391 persoane vaccinate cu 1 doză și 1.319.863 persoane vaccinate cu 2 doze.

În Dâmbovița, ultimele date arată că numărul persoanelor vaccinate în total de la debutul campaniei de vaccinare ( 4 ianuarie – 7 aprilie 2021) este de 42.905, din care cu o singură doză 19.979 persoane și vaccinate complet (doza 1 și doza 2) 22.926 dâmbovițeni.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!