Consiliul Național al Elevilor dezaprobă ideea ministrului Educației ca elevii din clasele terminale să vină fizic la cursuri chiar și în scenariul roșu

Publicitate

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, contrazis de Consiliul Naţional al Elevilor!

După ce oficialul de la Educație a declarat că ia în calcul ca elevii din clasele terminale, care vor susține examene naționale în această vară, să meargă la cursuri în format fizic, chiar dacă şcoala este încadrată în scenariul roşu de funcţionare, Consiliul Naţional al Elevilor a anunţat că dezaprobă această idee şi solicită ca elevii şi părinţii să îşi exprime opţiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor.

”Conform rezultatelor ultimei consultări lansate de Consiliul Naţional al Elevilor, în care peste 750 de unităţi de învăţământ au furnizat informaţii despre măsurile igienico-sanitare existente, 50,1% dintre şcoli nu dispun de dotări sanitare de bază (apă curentă, săpun, hârtie igienică), iar 43,4% dintre sălile de clasă nu sunt aerisite şi dezinfectate în mod corespunzător.

În acest context, Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă ideea impunerii obligativităţii elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a de a merge fizic la şcoală într-un context cu risc ridicat de infectare şi, astfel, solicită Ministerului Educaţiei să adopte o măsură prin care elevii şi părinţii să îşi exprime opţiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor, în localităţile unde se aplică scenariul roşu”, se arată într-un comunicat al organizaţiei elevilor.

Totdată, reprezentanții CNE susțin că este ”absurd” să li se impună elevilor și profesorilor să vină la cursuri într-o localitate aflată în scenariul roșu, caz în care s-ar ”închide ochii în fața unui pericol semnificativ”.

Ministerul Educației a declarat sâmbătă seara la postul tv Realitatea Plus că va propune ca elevii din clasele a VIII-a și a XII-a să meargă în mod fizic la cursuri și în cazul în care școala intră în scenariul roșu, motivul fiind că examenele naționale vor fi cu prezență fizică, iar copiii trebuie să fie foarte bine pregătiți. Pe de altă parte, ministrul susține că, în aceste cazuri, regulile de distanțare și prudența trebuie păstrate în continuare cu sfințenie în școli.

O analiză a Consiliului Elevilor, la care au participat peste 750 de unități de învățământ din întreaga țară,  arată însă că școlile au avut foarte puțin timp la dispoziție și au efectuat pregătirile într-un mod superficial.

”Aflăm, astfel, că în multe școli nu există suficiente materiale de protecție sanitară, nu în toate cazurile se poate asigura distanțarea fizică între elevi și sunt unități școlare care nu au capacitatea de a realiza teste rapide COVID-19, atunci când acest lucru este necesar”, arată reprezentanții elevilor, la nivel național.

Analiza Consiliului Național al Elevilor poate fi studiată la următorul link:

https://consiliulelevilor.ro/wp-content/uploads/2021/02/Analiza_semestrul_2.pdf?fbclid=IwAR36keQf5Bm2i69gwH4my1r_tnVpUCJU5a127i_FH53MwZBgDLudzj4lbY4

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!