”Concurenţa între PNL-Cîţu şi PNL-Orban afectează resursele publice ale statului”. Cele două aripi concurente din PNL, criticate dur de un ONG

Publicitate

Semnal de alarmă tras de Organizația non guvernamentală Expert Forum (EFOR)!

“Concurenţa între PNL-Cîţu şi PNL-Orban afectează resursele publice ale statului” – atrag atenția reprezentanții organizației care cer coaliției de guvernare să elaboreze următorul Program Naţional de Dezvoltare Locală sau orice alt program cu obiective similare, în mod transparent.

”Concurenţa între PNL-Cîţu şi PNL-Orban afectează resursele publice ale statului. În dorinţa de a ieşi rapid cu ceva în faţă şi de a capta bunăvoinţa primarilor, cele două aripi concurente din PNL dau ceasul înapoi, anterior epocii Dragnea, în direcţia practicilor cele mai nefaste de alocări de bani publici din perioada Tăriceanu, încadrată conform indicatorilor EFOR drept cea mai clientelară administraţie din istoria post-decembristă a României. Investiţiile pentru infrastructură locală, direct sau prin intermediul instrumentului nepotrivit al Fondului de Rezervă, sunt reţeta perfectă în 2021 pentru ineficienţă şi corupţie locală. EFOR semnalează că asistăm la un regres al calităţii şi transparenţei guvernării în ce priveşte fondurile pentru administraţia locală. În acest context, am solicitat astăzi coaliţiei de guvernare să elaboreze următorul PNDL sau orice alt program cu obiective similare în mod transparent”.

Expert Forum a transmis o scrisoare premierului Florin Cîțu, președintelui Camerei Deputaților – Ludovic Orban și vicepremierilor Dan Barna și Kelemen Hunor, în care au prezentat ”14 recomandări, care au rezultat din numeroasele analize publicate în ultimii ani pe tema implementării programelor privind investiții locale, achiziții publice și altele și care ar reprezenta un punct de plecare pentru o dezbatere publică reală, în societate, bazată pe date și nu pe interese politice. Programul nu poate fi trecut pe repede înainte doar din motive de campanie internă, mai ales că trebuie pus în contextul mai larg și trebuie integrat strategic cu alte programe precum PNRR sau fondurile structural”, atrage atenția EFOR.

Printre recomandările EFOR se numără: bugetarea realistă, asigurarea surselor de finanţare pentru proiectele PNDL şi evitarea suplimentării constante a bugetului prin Fondul de Rezervă sau alte mijloace de urgenţă sau avarie, modificarea legislaţiei pentru a consolida obligaţia de raportare în timp util şi prin mijloacele electronice, respectiv creşterea sancţiunilor pentru nerespectarea reglementărilor, publicarea listelor de proiecte depuse, renunţarea la proiecte vechi, la care nu s-a început implementarea de mai mulţi ani sau la care implementarea este în faze incipiente, reglementarea unor standarde de cost minimale care să reducă riscul de creştere artificială a preţurilor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!