Concertul de colinde și cântece de Crăciun „ Iată vin colindători!”, prezentat de TVR 1, în două părți, în seara de Ajun și în prima zi de Crăciun, a avut loc într-un cadru de basm, în județul Dâmbovița. Acesta a fost găzduit de Palatul Brâncovenesc de la Potlogi.
Nume mari ale folclorului românesc s-au reunit la Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi pentru a oferi colinde tradiționale de suflet românilor la televiziunea publică.
„Programul de Ajun, „Iată, vin colindători!”, ne aşază încă o dată în faţa sărbătorii Crăciunului, cu tot ceea ce aduce frumos această perioadă şi, în mod cu totul special, colindul. Deşi în spaţiul public se vorbeşte mult despre colinde, tot mai puţini sunt cei care pleacă de acasă, să colinde, pur şi simplu, prin vecini.
Mesajul nostru, anul acesta, ca echipă, este unul direct, către toţi românii, în special cei de la oraş, pentru care, poate, acest obicei este uitat: să deschidă larg uşile, să primească grupurile de colindători, iar părinţii să meargă împreună cu copiii la colindat prin oraş. Colindele sunt cântece simple, care vestesc naşterea pruncului Iisus, şi pentru noi, românii, ele reprezintă o datină recunoscută universal şi inclusă în lista patrimoniului universal UNESCO. E bine să înţelegem că avem o datorie şi o responsabilitate faţă de trecut, să nu lăsăm această datină să se stingă”, a transmis Iuliana Tudor, gazda din fiecare an a programului „Iată, vin colindători!”.
La Palatul Brâncovenesc de la Potlogi au ajuns artiști din toate zonele ţării, precum Florica Zaha, Liviu Buțiu, Antonela Ferche Buțiu și un grup de colindători din Bihor; Andreea Haisan, Oana Tomoiagă, Paul Ananie, Alexandru Brădățan, Gabriel Dumitru; un grup de colindători din Sibiu, Gura Râului ne aduce obiceiul Junilor de Crăciun; Andra Matei și un grup de colindători; Matilda Pascal Cojocărița, Alexandru Pugna, Domnica Dologa și Ana Maria Marti; Sorin Filip și Ansamblul Ciprian Porumbescu; Pițărăii din zona Mehedinți, conduși de Elena Mimiș Trancă; colinde arhaice cu Grupul de colindători „Haiducii Vlădicii” din Topoloveni; un grup de colindători din Rupea, Brașov; colinde arhaice cu Grupul de colindători din comuna Ciocile, Brăila; un grup din comuna Cornu Luncii, Suceava, ne arată obiceiuri cu măști; Marinela Baba și Grupul de colindătoare „Datina” din Alba; colinde oșenești cu Maria Tripon; Angela Buciu și un grup de tineri colindători; Maria Dragomiroiu; Floarea Calotă; grupuri de interpreţi lansaţi în cadrul emisiunii „Vedeta populară”: Maria Chivu, Marina Roșu, Simona Alexandru şi Anișoara Popescu, respectiv Gabriel Treteag, Diana Lungu, Didi Cojocariu, Petronela Popa, Alexandra Dan, Cătălina Rotaru şi Delia Gandore.