Complexul Turistic de Natație din Târgovişte găzduieşte Campionatul Național de înot pentru cadeți

Publicitate

Ionuț Parghel
Complexul Turistic de Natație din Târgoviște va fi pentru al treilea sezon consecutiv gazda Campionatului Național de înot pentru cadeți (12-14 ani). Concursul  din acest an va avea loc în perioada 11-14 iulie, iar la start se vor regăsi 390 de sportivi, ce  vor reprezenta numeroase cluburi din țară. Competiția va debuta joi, iar pe durata celor patru zile vor avea loc numai puțin de opt reuniuni, începând cu orele 09,30 (prima reuniune) și 17,00 (a doua reuniune). De asemenea, pe parcursul zilei de astăzi sunt programate amenajarea bazinului pentru competiție (instalare instalație electronică),  antrenamente cluburi participante, validare legitimații și plata taxelor de participare – bazin, ședință tehnică – bazin și ședință arbitri (joi dimineață). Pe de altă parte, ieri a avut loc la Complexul Turistic de Natație și o conferință de presă cu privire la acest eveniment, unde invitații speciali au fost Camelia Potec (președintele Federației Române de Natație și Pentlaton Modern și Cristian Stan primarul orașului Târgoviște.

Declarații

Camelia Potec – președinte FRNPM

„Eu am spus de fiecare dată, și îmi mențin declarația, că vin cu mare drag aici la Târgoviște. De data aceasta am venit din punct de vedere profesional, în primul rând datorită faptului că de joi până duminică, pentru al treilea an consecutiv, organizăm aici Campionatul Național de Cadeți. Copiii sunt foarte mulțumiți, an de an au fost mulțumiți de condițiile de aici, de condițiile de competiție. Noi chiar anul acesta am pus baremuri de calificare la acest Campionat Național mult mai puternice tocmai pentru că ne dorim foarte mult ca performanțele copiilor, cadeților, să crească.

Avem 390 de sportivi care s-au calificat la această ediție a Campionatului Național de Cadeți. Al doilea motiv pentru care mă aflu astăzi aici este acest proiect „Înotăm la ora de educație fizică”, care este singurul proiect de acest gen care s-a făcut în țară. Bineînțeles că va fi foarte greu de implementat pentru că nu s-a mai făcut până acum și chiar eu îmi doresc ca acest proiect să prindă viață, ca acest proiect să aducă la bazin cât mai mulți copii. Bineînțeles că acum ar trebui început cu categoriile mai mici de vârstă, și anume cu clasa 0 până la clasa a IV-a.

Am înțeles că aveți câteva mii, 3000-4000 de copii de această vârstă și sper ca măcar un sfert sau jumătate să vină să învețe să înoate sau să practice acest sport, pentru cei care știu deja să înoate. Este adevărat că am venit cu două zile mai devreme de începerea Campionatului Național de Cadeți, mi-aș fi dorit să fiu aici pe perioada acestei ediții a Campionatului Național, dar din păcate mâine trebuie să plec la Campionatele Naționale de Seniori din Coreea acolo unde avem un lot de 9 sportivi calificați.

În aceiași măsură țin să-i spun domnului primar că rezultatele vor veni, este clar că va fi nevoie de cel puțin 8-10 ani în care acești copii să învețe să înoate, să practice înotul de cel puțin două ori pe săptămână și eu sunt ferm convinsă că aici va fi un centru național de pregătire și un centru național pentru performanță la înot. Aveți cu ce vă mândrii, avem și noi la nivel național cu ce să ne mândrim, pentru că la Târgoviște există o astfel de bază. Încă o dată, noi nu am putea organiza un campionat național fără ajutorul autorităților locale, așa că țin să mulțumesc încă o dată domnului primar pentru sprijinul acordat în organizarea acestui Campionat Național de Cadeți.

Mulțumesc și domnului director al Complexului de Natație, care a dat dovadă până acum de foarte mult fairplay, de faptul că dorește să se implice și să ne sprijine… Și din partea noastră sprijinul este foarte mare. Cred în aceiași măsură că fără a avea o echipă, fără a ne sprijini unii pe ceilalți nu vor reuși să realizăm aproape nimic, fie că vorbim de pregătire, de organizare, de competiții sau de campioni. Noua generație are nevoie de noi să lucrăm ca echipă”.

Cristian Stan  – primarul municipiului Târgoviște

„Astăzi (nr. ieri) avem onoarea de a avea la Târgoviște o invitată de seamă, este vorba de doamna Camelia Potec, care este președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, ultima campioană olimpică a lotului românesc. Suntem onorați că este din nou la Târgoviște, la această bază de natație care începând de joi și până duminică va găzdui Campionatul Național de Cadeți.

Este o competiție care este din nou la Târgoviște, cred că este al treilea an când se organizează acest concurs… Sunt 34 de cluburi, foarte mulți participanți și lansez o invitație către iubitorii de sport din Târgoviște și din Dâmbovița să vină să vadă o competiție cu adevărat importantă la Complexul Turistic de Natație. De asemenea vreau să readuc în discuție un proiect care a fost aprobat în Consiliul Local Municipal Târgoviște… Este vorba de programul „Înot la ora de educație fizică”, un program avut în vedere de Primăria Târgoviște, de Complexul Turistic de Natație, în colaborare cu Inspectoratul Școlar. O să avem foarte mulți doritori.

Începând cu anul școlar viitor municipiul Târgoviște va fi unul dintre puținele orașe din România care va avea lansat acest program. Sigur că urmează să stabilim împreună cu reprezentanții Inspectoratului Școlar, împreună cu cei din conducerile unităților de învățământ modalitatea concretă în care se va desfășura acest program. În orice caz, administrația locală târgovișteană pune la dispoziția elevilor, profesorilor, această bază de natație.

Accesul în cadrul acestui program va fi gratuit și sper ca acest program să fie bine primit pentru că înotul oferă multiple beneficii din toate punctele de vedere și eu cred că este absolut normal să beneficieze de avantajul pe care îl avem, acela de a avea în Târgoviște o asemenea bază de înot. (…) Această disciplină, înotul, este la început în Târgoviște, dar eu sunt convins că în perioada următoare vor veni și rezultatele pentru că atunci când există implicare și atunci când sportul, înotul devine din ce în ce mai iubit la Târgoviște (sunt sute de copii care fac înot în acest bazin olimpic) este evident că vor veni și rezultatele”

Ciprian Prisăcaru  – director Complexul Turistic de Natație Târgoviște

„Mulțumesc în mod deosebit campioanei noastre olimpice, doamnei Camelia Potec, pentru prezența aici, alături de noi, la Târgoviște. Vreau să-i mulțumesc pentru faptul că ne dă importanță și pentru faptul că în calendarul competițiilor oficiale a Federației a luat în considerare și Târgoviștea. Eu știu că avem o mică problemă în ceea ce privește locurile de cazare, însă sunt convins că și acest aspect se va rezolva în curând la nivelul municipiului Târgoviște.

Avem o infrastructură sportivă la cele mai bune standarde și acest lucru cred eu că ne îndreptățește să sperăm să aducem cât mai multe competiții oficiale la bazinul olimpic de la Târgoviște. Nu vreau să folosesc cuvinte prea mari, dar sunt puțini primari care dau ajutor atât de complet sportului, și de mase și de performanță, și eu cred că și din acest punct de vedere Târgoviștea trebuie să fie mulțumită…

Aș vrea să vorbesc puțin despre proiectul „Înotăm la ora de educație fizică”… Vom avea în perioada următoare împreună cu domnul primar și reprezentanții Inspectoratului Școlar, cu directorii de instituții de învățământ, cu profesorii de educație fizică, o întâlnire, le vom transmite care sunt condițiile, vom stabili detalii împreună cu dumnealor și sperăm ca acest proiect să fie un prim pas sau poate cel mai important pas spre formarea la Târgoviște a unor grupe de performanță sau identificarea unor campioni la această ramură sportivă, să dăm cei mai buni campioni olimpici de aici, de la Târgoviște.

Înotul este un sport greu, un sport foarte dificil, dar pe de altă parte este un sport care nouă, românilor, ne-a adus satisfacții foarte mari și acest lucru ne însuflețește și mai mult să facem toate eforturile să aducem cât mai mulți copii la bazin. De când s-a făcut bazinul sunt câteva mii de copii care au luat lecții de înot, sunt sute de copii care vin zilnic și fac înot aici la bazinul olimpic de la Târgoviște. În ceea ce ne privește pe noi, facem eforturi să menținem totul la un nivel foarte bun.

Mulțumim Primăriei Municipiului Târgoviște, domnului primar, pentru faptul că ne finanțează activitatea și își îndreaptă tot timpul atenția spre activitatea noastră și, nu în ultimul rând, vă spun că împreună facem o echipă pentru ceea ce înseamnă înotul de la Târgoviște”

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!