Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște organizează a doua ediție a Salonului Anual de Grafică „Marin Petre Constantin”. Liceenii, așteptați să-și prezinte operele de artă

Publicitate

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, organizează anul acesta, cea de-a doua ediţie a Salonului Anual de Grafică „Marin Petre Constantin”, ce poartă numele artistului care şi-a legat viaţa şi opera de meleagurile târgoviştene.

Amintind de dăruirea pedagogică a maestrului Marin Petre Constantin, Salonul Anual de Grafică „Marin Petre Constantin”, îşi propune, dorind să sprijine și să încurajeze viitorii artiști prin recunoașterea talentului lor, următoarele:

-mijlocirea relaţiilor Muzeului de Artă din Târgovişte cu viitorii artişti din întreaga ţară;
-oferirea unui mediu de apropiere, cunoaştere şi competitivitate între elevii din România şi Republica Moldova.

Concursul este deschis elevilor din clasele IX – XII de la toate liceele de artă și școlile populare de artă, care se încadrează în categoriile de vârstă menționate, din România și Republica Moldova care pot participa cu cel mult două lucrări realizate în afara orelor de curs.

Dimensiunile lucrărilor vor fi cuprinse între: minim A3 – 29,7 x 42 cm – și maxim A2 – 42 x 59,4 cm –, fiind posibilă participarea cu orice format intermediar celor menționate anterior.

Lucrările, executate în anul școlar 2023 – 2024, neînrămate și fără
alte paspartuuri ori alte dubluri lipite / atașate de suportul acestora, vor fi
însoţite de formularul de participare la salon, fotografia elevului, copie după carnetul de elev vizat pe anul școlar în curs, fotografiile color ale lucrărilor.

Acestea vor fi expediate, corespunzător ambalate în cutii solide (tuburi, placaje, mape), până la 10 mai 2024, data poştei / curierului.

Tema concursului este LUMINĂ ȘI UMBRĂ – MONUMENTELE DE LÂNGĂ NOI ca simbol al locurilor natale, istoriei acestor locuri și al personalității creatoare a fiecărui elev participant. Participarea este gratuită.

Se vor acorda șase premii, o menţiune şi premiul „Marin Petre Constantin”, valoarea totală a acestora fiind de 10.000 lei.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 1 – 30 iunie 2024, cu posibilitatea de prelungire.

Vernisajul şi festivitatea de înmânare a premiilor vor avea loc la Muzeul de Istorie, Calea Domnească, nr. 189, în data de 1 Iunie 2024.

Relații suplimentare se pot obţine de la muzeograf artă Maria Neacșu la numărul de telefon de la Muzeul de Artă: 0736394086.

Marin Petre Constantin, un artist desăvârșit 

Născut în satul Bungetu, comuna Văcărești, artistul Marin Petre Constantin a fost un formator de caractere artistice mai bine de 30 de ani (printre elevii săi, azi artiști recunoscuți, numărându-se Mihai Șerbănescu și Vasile Popa), fiind îndrumat spre studiul artelor de către artistul Vasile Blendea și profesorul său, Nicolae Gheorghiu. A lăsat adevărate documente în pânzele sale, care povestesc, în culori deseori luminoase și calde – influență a maeștrilor în ale căror ateliere a învățat (Jean Alexandru Steriadi, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu) – despre Târgoviște și împrejurimile rurale ale acesteia, cu viața și tumultul vremurilor.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!