Compania americană care şi-a propus să construiască la Doiceşti prima centrală cu reactoare modulare mici, în cădere liberă la Bursă

Sursă foto: zf.ro
Publicitate

Acţiunile NuScale, compania care vrea să construiască reactoare nucleare de mici dimensiuni la Doicești, în Dâmbovița, s-au prăbuşit cu peste 70% în ultimul an în Statele Unite ale Americii.

Ziarul Financiar.ro titrează: „NuScale Power Corporation a scăzut cu 72% în ultimele 12 luni pe Bursa de Valori de la New York (NYSE), de la 10,1 dolari la 2,85 dolari pe unitate înaintea şedinţei de tranzacţionare de miercuri 7 februarie, în vreme ce grupul a renunţat în 2023 la cel mai avansat proiect de minireactoare nucleare din Statele Unite, citând în acest sens creşterea mare a costurilor, într-o perioadă prea scurtă de timp”.

În România, a doua țară din lume după America și prima din Europa unde ar urma să se implementeze proiectul reactoarelor nucleare de mici dimensiuni.

În iunie 2023, Compania Nuclearelectrica a semnat un Memorandum de înțelegere și colaborare cu NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises și Samsung C&T Corporation pentru implementarea centralelor electrice NuScale VOYGR în Europa Centrală și de Est și în România.

Proiectul de la Doicești are termenul de finalizare în anul 2029 și poate crea 190 de locuri de muncă, 1.500 de joburi în construcţii şi 2.300 de locuri de muncă în producţie. Se estimează totodată că proiectul va ajuta la reducerea cu 4  milioane de tone a emisiilor de dioxid de carbon produse de România – așa cum spunea comunicatul de presă al Nuclearelectrica din vara anului trecut.

Potrivit Financiar.ro, Teofil Mureşan, preşedintele consiliului de administraţie al grupului E-INFRA din care face parte şi Nova Power & Gas, „a declarat la finele anului trecut că momentan nu există elemente care să împiedice dezvoltarea proiectului de la Doiceşti, în pofida loviturii puternice primite pe piaţa americană”.

„Problema industriei nucleare este că, tehnologia SMR, deşi pare o idee bună, rămâne încă nedovedită, iar energia regenerabilă – care a dovedit în mod clar că funcţionează – continuă, în schimb, să se ieftinească. Având în vedere că urgenţa climatică necesită soluţii imediate, este posibil ca SMR să nu aibă prea multe şanse de a-şi demonstra valoarea, iar astfel de eşecuri nu vor ajuta deloc sectorul“, scria revista americană de business Fortune, citată tot de zf.ro.

Momentul declinului de la Bursă a fost noiembrie 2023, când NuScale a pus capăt unui proiect din Utah, fiind o lovitură pentru ambiţiile SUA în domeniul energiei nucleare.

„Se aştepta ca centrala NuScale din Utah să fie primul SMR care să obţină o licenţă de construcţie din partea Comisiei de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA. Dar NuScale a declarat că pare puţin probabil ca proiectul să aibă suficienţi clienţi pentru a continua implementarea lui. NuScale a anunţat în ianuarie că preţul ţintă pentru energia produsă de centrală este de 89 de dolari pe megawatt oră, cu 53% mai mult decât estimarea anterioară de 58 de dolari pe MWh, ceea ce a ridicat îngrijorări cu privire la disponibilitatea clienţilor de a plăti”, arăta anul trecut siteul Bursa.ro din România, citând Agenția de presă Reuters.

„Din 8 noiembrie, de când s-a anunţat anularea proiectului, acţiunile SMR au scăzut cu 8% pe Wall Street, ducând capitalizarea la 659 de milioane de dolari. De la listarea din decembrie 2020, acţiunile s-au prăbuşit cu 72%, de la 10 dolari pe unitate. Maximul a fost atins în vara lui 2022, când o acţiune valora circa 15 dolari”, mai scrie Ziarul Financiar.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!