CNCAV: De ce cresc cazurile de COVID-19 la persoanele vaccinate complet. Explicații pe baza unui studiu din Marea Britanie

Publicitate

Cum poți avea procente semnificative de cazuri de îmbolnăviri de COVID-19 la persoanele vaccinate și să spui în continuare că vaccinurile sunt foarte eficiente?

Este întrebarea la care răspunde astăzi Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), explicând și folosind datele unui studiu din Marea Britanie, țară cu un procent semnificativ de populație vaccinat, însă care se confruntă cu o avalanșă de cazuri, în special provocate de tulpina Delta.

Astfel, potrivit CNCAV, ”vaccinurile autorizate sub EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) sunt eficiente în prevenirea bolii simptomatice, a spitalizărilor și a deceselor. În UE, până la 19.07.2021, acoperirea vaccinală pentru doza 1 este de 57% și pentru doza 2 de 44%”, transmit reprezentanții CNCAV.

Iată la ce concluzii a ajuns studiul UK: Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate este mai mare, se observă și o creștere a proporției de cazuri înregistrate în rândul persoanelor vaccinate, asta și pentru că vaccinarea este foarte eficientă, dar nu protejează 100%.

Practic, prin vaccinare: se reduce riscul de infectare; se reduce riscul de transmitere a virusului; se reduce considerabil riscul de spitalizare; se reduce considerabil riscul de deces.

La analiza cazurilor de spitalizare raportate în urma infectării cu tulpina Delta, în funcție de statusul vaccinal, reiese că doar 15% din cazuri au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă.

În rândul persoanelor tinere (sub 50 de ani) doar 4% din spitalizări sunt înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă;

În rândul persoanelor de peste 50 de ani (cu risc mai mare de evoluție severă) 46% din cazuri sunt înregistrate la persoane vaccinate cu schemă completă.

Dar între 80% si 90% din persoanele cu vârsta de peste 50 de ani din Marea Britanie sunt deja vaccinate cu schemă completă. În cadrul acestei categorii de vârstă, numărul persoanelor vaccinate cu schemă completă este de 4 până la 9 ori mai mare decât numărul de persoane nevaccinate (gradul de acoperire vaccinală crește semnificativ spre vârstele mai înaintate).

Iar CNCAV oferă un exemplu pentru a înțelege mai bine contextul!

Considerând acoperirea vaccinală de 80% din cadrul grupei de vârstă 50-55 de ani și având următoarea situație ipotetică: din 100 de oameni, 80 sunt vaccinați și 20 sunt nevaccinați; 8 dintre vaccinați sunt spitalizați, iar 8 din nevaccinați sunt spitalizați.

Comparând numărul de cazuri de infectați vaccinați spitalizați cu numărul total de spitalizați, reiese că 50% din spitalizați sunt vaccinați.

Punând cifrele de infectați spitalizați în context epidemiologic, raportând la populația expusă, reiese că: din 80 de persoane vaccinate cu schemă completă au fost spitalizate 8, ceea ce reprezintă 10%, iar din 20 de persoane nevaccinate, 8 au fost spitalizate, ceea ce reprezintă 40%.

Și în această situație ipotetică extremă, vaccinarea ar reduce de 4 ori șansele de spitalizare la persoanele mai vulnerabile, care totuși se infectează.

Eficiența vaccinării împotriva spitalizării rămâne peste 90% chiar și în cazul tulpinii Delta după vaccinare cu regim complet. În plus, rămâne foarte importantă respectarea măsurilor de igienă non-farmaceutice – sunt datele oferite astăzi de CNCAV.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!