Clasele de a V-a vor începe anul școlar cu 29 de copii la clasă! Elevii din învățământul primar vor fi mutați astfel încât legea să fie respectată!

Publicitate

În acest an, până la 1 septembrie, clasele a V-a vor avea obligatoriu maximum 29 de elevi pentru a facilita creșterea nivelului de educație, așa cum s-a dorit prin refacerea Legii educației în 2020. Parlamentarii au votat ca grupele de la grădiniță și clasele de elevi să aibă un număr fix de copii, care poate fi depășit cu doar 3 persoane, scrie Alba24.ro.

Anul școlar 2021-2022 va debuta cu permisiunea de a exista la grădiniță 23 de copii, în clasele pregătitoare 25 de elevi și în clasele de-a V-a din cel mult 29 de elevi. Problema care apare la clasele a V-a ține de faptul că unii copii vor fi mutați în altă clasă față de cea în care au încheiat ciclul primar, în cazul în care numărul de elevi depășește prevederile legale.

Secretarul de stat, Sorin Ion vorbește despre problemele care ar putea să apară, spunând că vor exista, cu siguranță, părinți nemulțumiți:

”La clasele pregătitoare, avem obligația să formăm efectivele în ordinea alfabetică a numelor elevilor și prin tragerea la sorți, astfel încât să nu formăm clase pe preferințe. La clasele a V-a va fi mai complicat, pentru că orice metodă ai avea vor fi părinți nemulțumiți. Dar avem de ales: respectăm legea și facem un lucru bun, pentru că scăderea numărului de elevi la clasă era așteptată… Prețul vor fi niște supărări în ceea ce privește modul în care se întâmplă formarea efectivelor.

Lăsăm la latitudinea școlilor formarea efectivelor”, a declarat acesta, potrivit Alba24.ro.

Totodată, secretarul de stat vorbește și despre situația liceelor, mai exact, la clasa a IX-a, acolo unde regulile au fost deja stabilite și ar fi dificil de schimbat acum:

”Nu putem să le spargem pe cele care au început deja în acest format. La clasele a IX-a suntem sub limitele impuse de lege; amintesc că am stabilit la admiterea la liceu, când am constituit formațiunile de studiu, ca la tehnologic și vocațional colectivele să fie cu 24 de copii, iar la teoretic de 26 de copii, ambele fiind numere sub efectivele din lege (legea modificată prevede maximum 33 de elevi la liceu și profesional). La clasele pregătitoare și clasele a V-a intenționăm să respectăm limitele din lege. Sunt în lege, nu mai pot fi discutate”, a spus Sorin Ion, conform Alba24.ro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!