Cetățenii vor putea merge la vot în localitățile carantinate. Ludovic Orban: “Nu va exista restricție în ceea ce privește deplasarea oamenilor ”

Publicitate

Cetățenii își vor exercita dreptul de vot în toate localitățile care vor fi carantinate în data de 6 decembrie, nefiind nicio restricție în acest sens, a anunțat luni, premierul României, Ludovic Orban.

“Aș vrea să transmit un mesaj că există o oarecare îngrijorare din partea cetățenilor privitoare la exercitarea dreptului de vot. În toate localitățile carantinate, care vor fi carantinate în data de de 6 decembrie, cetățenii își vor putea exercita dreptul de vot. Nu va exista restricție în ceea ce privește deplasarea cetățenilor la secțiile de votare pentru exercitarea acestui drept fundamental”, a precizat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Acesta a transmis că și cetățenii infectați cu noul coronavirus și cei izolați vor putea vota cu urna mobilă.

“De asemenea, toți cetățenii care se află în izolare sau în carantină datorită faptului că sunt infectați cu COVID, fie ca urmare a faptului că vin dintr-o țară cu incidență de infectare mai mare decât România și sunt carantinate 14 zile, fie fie persoane care au intrat în contact cu persoane bolnave, își vor putea exercita cetățenii care doresc să voteze, să vină urna mobilă la ei acasă, din cauza faptului că se află în izolare la domiciliu sau în carantină. Deci, se va permite exercitarea dreptului de vot fiecărui cetățean, fie că se află în izolare sau în carantină, fie dacă se află internat în spital din cauza infectării cu COVID”, a mai spus premierul.

Ludovic Orban a precizat că măsurile necesare se vor stabili prin decizie a BEC. “Dacă Biroul Electoral Central mai are are nevoie de vreo reglementare din partea noastră, fie această reglementare se va introduce în cadrul Hotărârii de Guvern privind starea de alertă, fie se poate introduce în ordinele de carantinare în care să fie exceptate de la restricții deplasarea pentru exercitarea dreptului de vot”.

Premierul a menționat că pentru votul românilor din diaspora s-a reușit deschiderea unui număr mare de secții de votare în străinătate.

“În diaspora am reușit –îl felicit pe domnul ministru Bogdan Aurescu – am reușit să obținem deschiderea unui număr mare de secții de votare și va exista posibilitatea exercitării dreptului de vot și în mod clar suntem în discuții cu toate autoritățile ca să se permită deplasarea și în zonele care se află sub restricții, să permită deplasarea pentru exercitarea dreptului de vot”, a încheiat premierul Orban

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!