Certificatul digital COVID-19 va apărea și în România. 22 țări din UE au testat portalul care se aplică pentru călătorii

Publicitate

A fost lansat sistemul tehnic la nivelul Uniunii Europene al Certificatului digital UE privind COVID-19, document electronic propus de Comisia Europeană pentru reluarea călătoriilor în această vară.

Acesta va fi gratuit, securizat şi accesibil tuturor cetăţenilor. Disponibil în format digital sau pe hârtie, acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obţinut un rezultat negativ la test sau a trecut prin boală și s-a vindecat.

Portalul UE a fost creat în două luni și asigură verificarea caracteristicilor de securitate conţinute în codurile QR ale tuturor certificatelor, lucru care va permite cetăţenilor şi autorităţilor să aibă certitudinea că certificatele sunt autentice.

În timpul acestui proces, nu se schimbă şi nu se păstrează date cu caracter personal –dau asigurări cei care au creat portalul.

De la 10 mai, 22 de ţări au testat deja portalul cu succes, însă regulamentul se va aplica de la 1 iulie.

Zilele trecute, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croaţia şi Polonia au decis să se conecteze la portal şi au eliberat deja primele certificate ale UE.

Dacă sunt state europene ce au nevoie de mai mult timp, regulamentul  prevede o perioadă de introducere treptată de şase săptămâni pentru eliberarea certificatelor. În paralel, Comisia va continua să ofere sprijin tehnic şi financiar statelor membre pentru a se conecta la portal.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat pentru Europa FM că aceste certificate digitale COVID vor apărea şi în România până la sfârşitul acestei luni (iunie), iar în acest moment autorităţile pregătesc portalul care să elibereze aceste certificate:

„Acest tip de certificat se va putea genera la solicitarea fiecărei persoane de pe un portal la care la acest moment se lucrează și va fi gata în perioada următoare. El va fi disponibil atât pe telefon, îl putem prelua și arăta de ori câte ori se solicită. Este un cod QR care conține o serie de informații esențiale cum ar fi nume, prenume, data nașterii, tipul de informație medicală pe care o oferă și statul emitent”, a declarat dr. Gheorghiță.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!