Certificatele verzi vor avea valabilitate redusă! Ele vor putea fi reînnoite dacă se efectuează a treia doză

Publicitate

Comisia Europeană a adoptat câteva reguli care urmează să intre în vigoare, în legătură cu situația de vaccinare. Astfel, s-a decis ca certificatul verde să fie valabil doar 9 luni, urmând ca cei cărora le expiră să-și reînnoiască documentul după efectuarea celei dea-a treia doze, scrie antena3.ro.

Noile reguli vor fi obligatorii pentru cele 27 de state UE de la 1 februarie. Regula poate fi blocată de o majoritate calificată a guvernelor UE sau de o majoritate simplă a membrilor Parlamentului European, dar oficialii europeni au spus că există suficient sprijin pentru măsuri. Aceste reguli au fost gândite în contextul în care varianta Omicron a început să facă ravagii în mai multe țări din Europa.

De asemenea, în acest moment şapte state din UE solicită călătorilor complet vaccinaţi din alte ţări UE să prezinte şi un test COVID-19 negativ la sosire, măsuri pe care unii le consideră dăunătoare credibilității certificatului verde. Statele sunt Italia, Grecia, Irlanda, Portugalia, Letonia, Cipru şi Austria.

Despre această regulă, Raed Arafat a spus că nu este vorba despre certificat, ci mai degrabă despre dorința autorităților de a ține virusul la distanță:

Nu este vorba despre aceste certificat. Este vorba despre ce se întâmplă pe plan european și internațional. Este posibil ca, la un moment dat, la nivelul Uniunii Europene să se ia o altă decizie.

Toate aceste decizii se iau pe bază științifică. De ce se ia această decizie? Nu ca să chinuiască oamenii. Se ia această decizie pentru că au apărut studii clare că cei care au doar două doze și la care a trecut un anumit timp de la momentul în care au primit cea de-a doua doză, au imunitatea scăzută mai ales față de noua variantă. Motiv pentru care se impune, dacă vor să aibă o protecție cât de cât eficientă împotriva formelor grave, împotriva infectării, atunci vor trebui să primească a treia doză. Astea sunt studiile apărute recent și toate demonstrează același lucru”, a mai spus Raed Arafat, potrivit antena3.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!