Centralele termice proprii vor fi interzise în apartamente! Ministrul Mediului pregătește o măsură în acest sens

Publicitate

Renunțarea la centralele comune vine ca urmare a dorinței de reducere a poluării, după cum spune ministrul Mediului. Variantele rămase valabile pentru locuințele noi sau aflate în construcție sunt fie centrala de bloc, fie racordarea la sistemul centralizat de încălzire, acolo unde acest lucru e posibil.

Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor, care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune”, a subliniat ministrul Tanczos Barna.

De asemenea, ministrul a subliniat faptul că această măsură se va implementa mai ales pentru perioada iernii, atunci când în mod firesc oamenii își încălzesc locuințele, dar nivelul de poluare crește semnificativ.

Măsura ar urma să fie aplicată în contextul în care, mai ales în perioada sezonului rece, atunci când sunt pornite sistemele de încălzire, iar vremea facilitează acest lucru, nivelul de poluare a aerului crește foarte mult.

Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocați în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată.

Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conține printre altele și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum. Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, a scris Tanczos Barna pe Facebook, potrivit ziarulunirea.ro. 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!