Centralele de apartament, interzise în blocurile noi! Explicația oferită de ministrul Mediului

Publicitate

OMinistrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că centralele de apartament sunt interzise în blocurile noi, măsura nefiind impusă și pentru clădirile vechi. Acesta spune că o astfel de decizie duce la scăderea nivelului de poluare, iar lucrurile trebuie făcute pas cu pas, nu de pe o zi pe alta, astfel încât sacrificiile să fie eficiente.

Vom propune o limitare a acestor soluții individuale la nivel de apartament doar în construcțiile noi. Da, vom propune un proiect de lege, vom analiza în coaliție și în guvern varianta Ministerului Mediului, dacă va exista disponibilitate de aprobare prin ordonanță de urgență, se va aproba prin ordonanță de urgență, dacă nu, se va trimite în Parlament. Implementarea trebuie graduală, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiții deja pornite, gândite, proiectate, aflate în execuție, de metodele vechi. Acolo retroactiv nu poate să intervină legiuitorul în niciun caz, dar pentru viitor trebuie să facem un prim pas. Un prim pas de normalizare a acestor chestiuni de urbanism”, a spus ministrul Mediului, potrivit dcnews.ro.

De asemenea, ministrul spune că sunt și alte măsuri care trebuie adoptate pentru reducerea poluării, precum refacerea infrastructurii rutiere. Alte îmbunătățiri trebuie aduse tot la nivel local, astfel încât organizarea lucrărilor să înceapă încet și sigur, chiar de la temelie.

Vedem ce se întâmplă cu infrastructura rutieră din noile cartiere. De foarte multe ori nu există și este sursă de poluare pentru că noroiul se aduce zi de zi din acele cartiere noi unde infrastructura nu a fost pregătită în prealabil. Vedem ce se întâmplă cu instalațiile electrice. Mai nou sunt probleme și la capacitățile proiectate pentru că dacă cineva a făcut economie la bani și nu a cerut puterea necesară pornirii a 200 de aparate de aer condiționat, normal că în anumite cartiere apar problemele și nemulțumirile noilor proprietari de acolo.

Deci urbanismul înseamnă o planificare pe termen mediu-lung, respectarea unor condiții, cerințe raționale de exploatare durabilă. Dacă ele lipsesc, apar problemele: cu poluarea, cu asigurarea energiei electrice, cu gestionarea apei reziduale sau asigurarea apei potabile în aceste cartiere. Trebuie să facem primul pas, a declarat ministrul Tanczos Barna, potrivit dcnews.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!