Cei opt morți decedați în accidentele de aviație de la Constanța, decorați post-mortem de președintele României

Publicitate

Președintele României, Klaus Iohannis, a decorat post-mortem cei 8 militari care au murit în urma accidentelor aviatice din Constanța, când un MiG 2R Lancer și elicopterul din misiunea de salvare s-au prăbușit.

Astfel, titlurile pe care le-a oferit șeful statului celor 8 sunt:

Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, domnilor: căpitan-comandor Bogdan Dumitru Florin, locotenent-comandor Niță Gheorghe Iosif-Costinel, căpitan Pătrașcu Gheorghe Gheorghe-Sorin, sublocotenent Banu Ion Gelu, sublocotenent Lateș Gheorghe-Nicu Eduard-Cătălin, sublocotenent Marinescu Victor Ionuț.

Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, domnilor sublocotenent Bosoi Mihai Sergiu și sublocotenent Carp Vasile Vlad.

Tragedia a înduioșat întreaga țară, avânt în vedere că toți 8 erau foarte tineri și au lăsat în spate familii îndurerate pentru care vestea a căzut ca un trăsnet. Pilotul aeronavei, Căpitanul Costinel Iosif Niță, avea 31 de ani, era căsătorit, dar nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

Pe lângă acesta și-au mai pierdut viața și alți 7 militari tineri:

  • Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
  • Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
  • Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
  • Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.
  • Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.
  • Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
  • Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.
Totul a început după ce un MiG 21-Lancer românesc s-a prăbușit lângă localitatea Cogealac, din județul Constanța, acesta dispărând inclusiv de pe radare. Astfel, un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact și a dispărut și el în scurt timp de pe radare. Pilotul elicopterului primise ordin să se întoarcă din cauza vremii nefavorabile. Ulterior, MApN a confirmat că și elicopterul s-a prăbușit, la Gura Dobrogei, iar cei 7 militari de la bord au murit.
Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!