Zece elevi ai Liceului de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște s-au calificat la etapa națională a olimpiadelor școlare la care au participat, pe domeniul studiat al artelor și muzicii vocale și instrumentale.
Reprezentanții liceului i-au prezentat pe contul de Facebook al unității de învățământ, cu un rezumat al activității lor și a profesorilor care îi îndrumă cu pasiune și dăruire. Dincolo de toate acestea și dincolo de talentul nativ, este o muncă imensă, susținută deopotrivă de elevi, profesori, familii, dar care, iată, este încununată de succes și de mândrie pentru toți cei implicați în procesul lor de dezvoltare și viitor.
Elevii calificați în etapa națională a Olimpiadelor
–Elena Mocanu
La etapa națională a Olimpiadei de interpretare vocală, instrumentală și studii teoretice muzicale, care se va derula la Galați în perioada 7-11 aprilie 2025, va participa Elena Mocanu elevă în clasa a XI-a la Liceul de Arte ,,Bălașa Doamna”.
Elena studiază pianul de la vârsta de 5 ani, lucrând inițial cu prof. Mirela Geantă, ulterior fiind îndrumată de prof. Sorin Baroti. A participat la numeroase concursuri, concerte și masterclassuri cu profesori renumiți, precum: Viniciu Moroianu, Peter Donohoe, Daniel Dascălu, Andre Parfenov și Paolo Baglieri.
-Ioana Cătălina Vintilă
„Este o adevărată onoare să o am printre elevii mei de la clasa a XI-a, secția Arte Plastice, specializarea Pictură, pe Ioana-Cătălina Vintilă, cu care am început să lucrez în acest an școlar și la care am observat o evoluție rapidă și admirabilă.
Se remarcă prin creativitate, viziune și o muncă constantă atât la desen, cât și la pictură. Este o elevă spontană, cu o imaginație deosebită, care abordează fiecare lucrare cu entuziasm și rapiditate. Are șansa să ne reprezinte la Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor 2025, ce va avea loc la Focșani, județul Vrancea, în perioada 23-27 aprilie, obținând premiul I la faza pe școală a acestui concurs, cu media 9,75, situându-se astfel pe primul loc la nivelul clasei sale. Suntem încrezători că va face o figură frumoasă, continuând să își depășească limitele în următoarele etape ale carierei sale artistice și să performeze excelent.” (Profesor îndrumător Larisa – Tatiana Harea).
–Maria Alexandra Duță
La etapa națională a Olimpiadei de interpretare vocală, instrumentală și studii teoretice muzicale, care se va derula la Galați, în perioada 7-11 aprilie 2025, va participa Maria Alexandra Duță, elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte ,,Bălașa Doamna”.
Maria este elevă la percuție la clasa prof. George Rareș Hoțescu, unde își urmează cu pasiune și determinare drumul artistic. Talentul său și dedicația pentru percuție au propulsat-o în rândul celor mai buni tineri muzicieni din țară.
Prin muncă susținută și perseverență, Maria și-a perfecționat tehnica instrumentală, reușind să ajungă la etapa națională a Olimpiadei de interpretare instrumentală în 2023 și 2025. Pe lângă această performanță remarcabilă, a participat la numeroase concursuri naționale, unde a obținut premii importante, confirmând astfel talentul său și devotamentul față de muzică.
Pe lângă faptul că este o muziciană excepțională, Maria este și o elevă conștiincioasă, demonstrând constant seriozitate față de disciplinele școlare. Determinarea și pasiunea ei pentru artă o definesc ca un model de inspirație pentru colegii și profesorii săi.
–Rebeca Păune
La etapa națională a Olimpiadei de interpretare instrumentală, care se va derula la Iași, în perioada 14-17 aprilie 2025, va participa REBECA PĂUNE, elevă în clasa a VI-a la Liceul de Arte ,,Bălașa Doamna”.
Păune Rebeca studiază pianul de la vârsta de 5 ani. Visul ei este să devină pianist concertist și să cânte pe marile scene ale lumii. A învățat că pentru a-și îndeplini visul este nevoie de mult studiu, perseverență, ambiție, de aceea dedică câteva ore pe zi studiului la pian.
A participat la numeroase concursuri unde a obținut de fiecare dată premii. Dintre acestea, cele mai recente și importante sunt: Premiul I la Concursul de Tehnică Pianistică, Premiul I la concursul „Marele Premiu”, Premiul II la Craiova Piano, Premiul II la Concursul Internațional de Interpretare ,,George Georgescu”.
Toate acestea nu ar fi posibile fără îndrumarea profesoarei Eliza Roman, un mentor care face din orele de pian o bucurie, îi oferă încredere, inspirație și curaj de a ținti cât mai sus.
–Sebastian Dinu
La etapa națională a Olimpiadei de interpretare instrumentală, care se va derula la Iași, în perioada 14-17 aprilie 2025, va participa și SEBASTIAN DINU, elev în clasa a VII-a la Liceul de Arte ,,Bălașa Doamna”.
Sebastian a început studiul pianului la vârsta de trei ani, animat de jovialitatea, ludicul și curiozitatea muzicală specifice copilăriei timpurii, amplificate de darul auzului absolut. De-a lungul anilor, această pasiune inițială s-a transformat într-o preocupare profundă, cultivată cu seriozitate în cadrul Liceului, sub îndrumarea prof. Ana-Maria Sălișteanu.
Din împletirea artei pedagogice a profesorului cu muzicalitatea și receptivitatea elevului, au izvorât rezultate remarcabile în competiții naționale și internaționale.
–David Anghelescu
La etapa națională a Olimpiadei de interpretare vocală, instrumentală și studii teoretice, care se va derula la Galați, în perioada 7-11 aprilie 2025, va participa, de asemenea, și David Anghelescu, elev în clasa a XI-a.
Cu multă muncă și dedicare, David a impresionat prin tehnica sa impecabilă, ritmul precis și expresivitatea interpretării. Îndrăgostit de muzică de la o vârstă fragedă, el și-a perfecționat abilitățile prin repetiții constante și participări la diverse concursuri și evenimente artistice. Profesorii și colegii sunt mândri de performanța sa, considerându-l un exemplu de perseverență și pasiune. Sprijinit de familie și profesori, David visează să continue pe acest drum, dorindu-și să urmeze o carieră în muzică. Calificarea la etapa națională a olimpiadei de interpretare i-a oferit nu doar recunoaștere, ci și motivația de a progresa. Reușita lui confirmă că talentul, combinat cu ambiția, poate duce la rezultate remarcabile. David este dovada că visurile pot deveni realitate prin muncă și pasiune. Merită felicitări și profesorii săi: prof. îndrumător: Nicolae Cristinel Dobrescu și prof. corepetitor: Andrei Sorin Georgescu.
-Raluca Adina Iolu
La etapa națională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice Muzicale, care va avea loc la Galați, în perioada 7-11 aprilie 2025, în echipa reprezentativă a liceului revine muzica vocală tradițională românească prin eleva Raluca Adina Iolu clasa a XI-a.
Adina și-a dorit de mică să cânte și, pentru că scena o face fericită, în clasa a IX-a, a optat pentru a studia canto popular la Liceul de Arte „Bălașa Doamna”, clasa profesor dr. Maria Tufeanu, profesor corepetitor Andrei Georgescu.
,,Canto popular este sufletul meu!”, mărturisește Adina.
Înconjurată de cântece, dovedind calități vocale de excepție, Adina reușește să interpreteze cu originalitate melodii de referință din folclorul românesc. A participat la numeroase concursuri zonale și naționale obținând numeroase premii, cum ar fi: Premiul I la Festivalul Concurs ,,Pe Plaiul Târgoviștei” 2023, Trofeul Festivalului Național de Interpretare ,,Glasul Valahiei” 2024.
Talent, pasiune, perseverență, dăruire, iată câteva repere ce o călăuzesc spre o adevărată carieră artistică.
-Nicoleta Danilov
La etapa națională a Olimpiadei de canto clasic, care se va desfășura la Galați, în perioada 7-11 aprilie 2025, va participa și Nicoleta Danilov, elevă în clasa a XII-a la Liceul din Târgoviște.
Nicoleta și-a descoperit pasiunea pentru muzică încă din copilărie, fascinată de puterea vocii de a transmite emoții profunde. Studiul aprofundat al artei vocale, sub îndrumarea doamnei profesor Adela Nae, i-a permis să-și rafineze tehnica și să-și construiască un timbru expresiv și sensibil. Talentul său, dublat de muncă și dedicare, a fost recunoscut prin numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, pregătindu-se intens pentru admiterea în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.
Pentru Nicoleta muzica este mai mult decât o artă – este un limbaj universal care apropie sufletele.
-Livia Ioana Stoica
Un alt elev remarcabil al liceului târgoviștean, Livia Ioana Stoica, elevă în clasa a XII-a, va participa la etapa națională a Olimpiadei de interpretare vocală, instrumentală și studii teoretice muzicale, care se va derula la Galați în perioada 7-11 aprilie 2025.
Livia studiază canto clasic sub îndrumarea prof. Camelia Bărbuță și este deja o soprană de excepție, caracterizată prin muzicalitate, dragoste pentru tot ce înseamnă vocea umană, auz absolut, sensibilitate muzicală, forță de muncă, ușurință în asimilarea repertoriului, pasiune și multă determinare în tot ceea ce face. În timpul celor aproape patru ani de studiu a obținut numeroase premii I la concursuri importante din România.
În drumul ei spre marile scene ale lumii se pregătește să poposească pentru patru ani la Universitatea Națională de Muzică din București.
–Teodora Lupașcu
Teodora Lupașcu, elevă în clasa a XII-a, s-a calificat la etapa națională a Olimpiadei de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artei.
Teodora este definiția perseverenței și a pasiunii, un copil care și-a descoperit menirea și muncește din greu pentru a-și îndeplini actualul vis, acela de a ajunge studentă la Universitatea Națională de Arte din București.
De asemenea, merită felicitări și profesorul său îndrumător, Maria Alecu.