Cei care au în grijă persoane care suferă de cancer pot beneficia de indemnizație, concediu și consiliere psihologică gratuită!

Publicitate

O persoană de peste 18 ani care are în grijă un bolnav de cancer poate beneficia de mai multe facilități de acum în colo, precum indemnizație pentru îngrijirea persoanei respective, de concediu și de consultații gratuite la psiholog.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat la începutul săptămânii legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Astfel:

“Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament. Durata de acordare a concediului și a indemnizației este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient”, se menționează în document, potrivit dcnews.ro.

De asemenea, cuantumul brut lunar al indemnizației pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice este de 85% din baza de calcul. Indemnizația pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice este suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUAS). Este vorba inclusiv despre consultațiile la psiholog. De aceleași drepturi beneficiază și pacientul cu afecțiuni oncologice, scrie sursa citată.

De asemenea, noi prevederi legale sunt implementate și în cazul persoanelor cu deficiență de auz. Aceștia u dreptul la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, după caz.

În urma adoptării noii legi, Ministerul Sănătății are obligația de a modifica protocolul oncologic pentru a include costurile necesare aferente în Programul național de oncologie. Concediul și indemnizația pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, precum și ședințele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică, se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist, mai indică actul normativ, scrie dcnews.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!